През 2022 г. 38% от жителите на ЕС на възраст

...
През 2022 г. 38% от жителите на ЕС на възраст
Коментари Харесай

Младите европейци са най-склонни да предприемат туристически пътувания

През 2022 година 38% от жителите на Европейски Съюз на възраст 15 и повече години не са взели участие в туризъм, което значи, че не са предприемали пътешестване с персонална цел с най-малко 1 нощувка отвън дома, заяви статистическата работа на Европейски Съюз - Евростат. Разглеждайки възрастовите групи, най-голям дял на хората, които не вземат участие в туризма, е измежду тези на възраст 65 и повече години, като над половината (55%) не са подхванали никакви пътувания. Най-нисък дял се следи във възрастовата група от 25 до 34 години с 29%.

Хората на възраст 65 и повече години са по-склонни да пътуват в личната си страна (70%), като вършат по-дълги пътувания (6,3 нощувки със междинна продължителност) и отсядат по-често в ненаети квартири (53% дял от нощувките).

Туризмът за възрастни хора наподобява способства за битката със сезонността, като туристите на възраст 65 и повече години прекарват 58% от своите туристически нощувки през предходния сезон (продължаващ от март до юни и от септември до ноември), до момента в който туристите на възраст от 15 до 64 години са по-склонни да пътешестване през пиковите месеци юли и август.

Сред хората на възраст 65 и повече години, които не са подхванали туристически пътувания, са показали доста разнообразни аргументи да не пътуват спрямо други възрастови групи. За 41% здравето е една от главните аргументи, измежду останалата част от популацията (на възраст от 15 до 64 години) единствено 9% показват здравето. 34% от лицата на възраст 65 и повече години показват като съществена причина " липса на мотивация за пътешестване ", до момента в който във възрастовата група 15-64 години единствено 20% не демонстрират интерес към туризма.

От друга страна, най-честата причина да не пътуват за 44% от хората на възраст 15-64 години са " финансови аргументи ", до момента в който единствено 28% от нетуристите на възраст 65 и повече години показват финансови съображения като причина да не пътуват.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР