През 2022 г. 36 на сто от покупките, които домакинствата

...
През 2022 г. 36 на сто от покупките, които домакинствата
Коментари Харесай

Българите пазаруват предимно стоки на промоция

През 2022 година 36 на 100 от покупките, които семействата в България са създали, са били на промоция. Делът на личните марки на комерсиалните вериги, които по принцип са с по-ниски цени по отношение на брандираните артикули, не бележи растеж. Това значи, че семействата търсят промоциите, без значение дали марката е на комерсиалната верига или е комерсиална марка, значимото е да е на добра цена, твърди Рени Яврийска от GfK Bulgariа. Тя показа изследване по какъв начин българите са пазарували онлайн артикули за домашна консумация през 2022 година То е направено посредством потребителски панел - дълготрайно количествено проучване по стандартизирана методология, която е идентична за всички европейски страни, където GfK има такива панели. В базата на панела са 2500 семейства, които всеки ден дават информация за покупките си, сканирайки баркодовете на стоките посредством особено мобилно приложение. В изследването са обхванати и хората, които не употребяват мобилни телефони, като са им раздадени съответните устройства, които наподобяват старите мобифони.
Индексът на потребителското доверие, оценен в изследването, демонстрира, че като цяло българите са малко по-негативно настроени по отношение на хората в другите европейски страни, сподели Рени Яврийска. Изследването регистрира, че през 2022 година има важен растеж в записаните разноски на семействата по отношение на миналата година, което главно е поради високата инфлация, а не заради увеличеното ползване.
С максимален дял в потребителската кошница са охладените и пакетираните храни, надлежно - 41 на 100 и съвсем 30 на 100. Това са двете категории, които бележат максимален растеж в междинните си цени по отношение на година по-рано, разяснява специалистът. При замразените храни също има доста нарастване на междинните цени, на които семействата ги купуват.
" До този миг в България думичка не е упомената за компенсиране или подкрепяне на приходите на семействата вследствие от тази спешна обстановка. Инфлацията не е краят на света, може да не понижи покупателната дарба на хората, в случай че приходите бъдат обезщетени със съответния % ", разяснява Богомил Николов от " Активни консуматори ".
По отношение на комерсиалните вериги, от които пазарят семействата, супермаркетите са с максимален дял - 27% от разноските им са регистрирани там, следват хипермаркетите, главно поради инфлацията и предлаганите промоции. При дребните хранителни магазини се записва равномерен спад по отношение на ковидната 2020 година, когато там бе регистриран растеж при покупките на семействата. 
През 2022 година семействата не престават да посещават магазините по-рядко и да харчат повече на единично посещаване, разяснява специалистът. 28 на 100 от семействата в България са пазарували онлайн, като това образува 1,4% от разноските за всички покупки, които са създали. Посещенията във физическите магазини са главен канал, в който семействата вършат своите разноски и реализират главната част от покупките си.
Млечните артикули заемат основна част от потребителската кошница на семействата, като при извършването на покупки онлайн 18 на 100 от разноските им са за такива произведения. Повече онлайн се купуват артикули за грижа за косата и за кожата, топли питиета и храни за домашни любимци поради по-големия им подбор, сочи изследването. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР