През 2022-а се навършват 70 години от началото не провеждането

...
През 2022-а се навършват 70 години от началото не провеждането
Коментари Харесай

Световно първенство за жени 2022: Преди началото - разпределение на силите, фаворити, очаквания

През 2022-а се навършват 70 години от началото не провеждането на СП за дами. Деветнадесетото СП ще се организира сред 23 септември и 15 октомври, а домакини ще бъдат две страни – Полша и Нидерландия. Какво да чакаме на това състезание? Кои са любимците? Кои може да са изненадите? За да си отговорим на тези въпроси, дано разгледаме по-отблизо групите.
 24 тима и една цел - стартира Световното по волейбол при дамите 24 тима и една цел - стартира Световното по волейбол при дамите
Група А

Белгия, Италия, Камерун, Кения, Нидерландия, Пуерто Рико

Да стартираме с очевидните любимци – Италия, актуалните ервопейски шампионки, спечелили в тазгодишното издание на Лигата на нациите и неоспорим кандидат освен за спечелването на групата, само че и на цялото състезание. Давиде Мацанти ще разчита на същия състав, който употребява по време на VNL, тъй че особени изненади не се чакат там. " Скуадра адзура " беше хазаин на другарски шампионат в Неапол сред 12 и 15 септември, където направи инспекции против тимовете на Турция, Сърбия и Полша. Резултатите в обособените срещи бяха много постоянни, като само проваляне на домакините нанесе Турция с 1:3.

Белгия изрично един от кандидатите за излизане от Група А, с тяхната Брит Ерботс – непроменяемо измежду водачите в класиранията при нападателките на последните огромни шампионати. Без значими промени в състава ще излязат и белгийките на това СП, също след сериозен шампионат във Франция, за последни инспекции против тимовете на Франция, Аржентина, Канада, Колумбия и Япония. Момичетата на треньора Герт Ван Де Брьок победиха Канада, Аржентина и Колумбия надлежно с 3:0, 3:1 и 3:0, с цел да завършат на трето място след Франция и спечелилия Япония. MVP на шампионата – Брит Ерботс... някак предстоящо при неналичието на Паола Егону за конкуренция.

Един от домакините – Нидерландия без подозрение ще се бори да покаже най-хубавото на родната аудитория. " Лалетата " имаха страхотни триумфи през изманилите 10 години в женското направеление, смениха няколко треньора а в този момент за следващ път ги води Авитал Селинджър, който добре познава освен характера на девойките, само че и динамичността на тима. Селекционерът на " оранжевите " ще заложи на 5 посрещачки в състава за СП, за сметка на единствено 3 централни блокировачи - към познатите Бюйс, Далдерооп, Савелкоел и Яспер, се причислява и Джолин Кнолема. Друга смяна в състава на лалетата ще е неналичието на либерото Кристен Книп. Вместо това треньорът ще разчита на Мирте Шуут и Флориен Реезник. Последните инспекции на домакините бяха мощни – 4:0 и 3:1 в контроли против Доминиканската република при затворени врата.

Пуерто Рико като цяло в никакъв случай не се е изявявал като изключително мощен тим сред панамериканските, само че изцяло (б.а. персонален опит в срещи от международната купа) против тях не се играе елементарно, тим с характер, който се бори до последната точка. Със сигурност не са любимец в Група А, даже може да срещнат компликации при излизането от групите изобщо, за което могат да се борят с новобранците от Африка – Камерун и Кения. Камерун взеха присъединяване на Ислямските игри през август месец, където изгубиха срещата за трето място с 1:3 от Азербайджан. Състезателки от Кения сме срещали през годините в европейските тимове, само че като цяло страната няма особени обичаи във волейбола, тъй че следва да разберем какво ще предложат на феновете и на съперниците си през тазгодишното издание на международното състезание.

Отборите от Група А ще изиграят мачовете си в Арнхем (Нидерландия), а първите четири от тях ще продължат към 1/8-финалната Група Е в Ротердам, в " Ахой Арена ", където ще спорят с първите четири от Група D за влизане в четвъртфиналите.

Група B

Хърватия, Доминиканска република, Полша, Тайланд, Турция, Република Корея

Хърватия с турския треньор Ферхат Акбаш (б.а. някогашен асистент на Джовани Гуидети във Вакъфбанк) ще се изправи пред нелеката задача да играе в Група B. В началото на септември хърватките участваха в квалификационен шампионат за Екологичен потенциал 2023 в две етапи, където срещнаха тимовете на Румъния, Израел и Фарьорските острови. Единствената загуба на девойките на селекционера Акбаш беше във втората фаза от тима на Румъния с 1:3.

Голямата вест за тима на Доминиканската република, воден от бразилския треньор Маркос Квиек, е че звездата на тима Бетания Де Ла Крус, която пропусна Лигата на нациите тази година се завръща в състава за международното състезание. " Кралиците на Карибите " имаха сериозна игрова подготовка преди началото на СП, като завоюваха Пан-Американската Купа и континенталното състезание на NORCECA безапелационно, въпреки и Съединени американски щати да участваха с втория си състав. Определено с големи шансове за осминафинали в Група B.

Другият хазаин – Полша, е един любимците за спечелването на Група B. Във Волейболната Лига на нациите заеха едвам 13-то място, а на Екологичен потенциал през 2021 станаха 5-ти. Тук, обаче, имат и домакинско преимущество да играят пред бурната полска аудитория. Звездите на тима Стисяк и Горецка, ще забележим и някои промени в състава на селекционера Стефано Лаварини, защото Лукашик и Смажек отсъстват от листата със състезателки за това СП.

Тайланд безспорна бяха огромната изненада във VNL тази година завършвайки на 8-мо място. Очаквам от тях също толкоз съществено показване и на международното състезание, като искрено считам, че имат потенциала да победят всеки от тимовете в тази група. Не изключвам и противоположното, несъмнено, само че азиатките неотдавна завоюваха шампионата Азиатско Гран При 2022, където диагоналът на Тайланд - Кокрам, стана най-полезен състезател.

Отборът на Турция взе присъединяване в приятелския шампионат в италианския град Неапол, където победиха безапелационно тима на домакините, както и мощните тимове на Сърбия и Полша. Очаквам съществено показване на това СП за тях, въпреки топ формата на тима в Неапол да не подсигурява ослепително предствавяне на шампионат няколко седмици по-късно. Напротив, може да се окаже, че другите тимове ще доближат пика на играта си точно по време на Световното, което да не важи за Южните ни съседки. Категорично, обаче, Турция е любимец освен за излизане от групата, само че и за влизане в Топ 4 на шампионата. За това красноречиво приказват резултатите им през последните години – 4-то място във VNL, 5-то на Олимпийските игри. Последните инспекции на девойките на Джовани Гуидети, бяха в края на август в три другарски срещи против мощния тим на Съединени американски щати, които изгубиха надлежно с 1:3, 2:3 и още веднъж 1:3.
 България потегля за Световното след втора победа над Република Корея България потегля за Световното след втора победа над Република Корея
Република Корея без звездата си Йеон Кун Ким не наподобява толкоз заплашително, както в близкото минало. Корейките изиграха много слаб шампионат Азиатско Гран При 2022 2022, където изгубиха от всички участници. По-късно подготовката им продължи в България, където изиграха две контроли против нашите девойки, които изгубиха с по 1:4. Не чакам чудеса от Република Корея в тази мощна група, само че дано не подценяваме един азиатски тим, с техния бърз жанр на игра и постоянна игра в отбрана.

Първите мачове от Група B ще се играят в Арнхем (Нидерландия), а след това ще се реалокират в полския град Гданск в зала " Ерго Арена ". Първите четири тима в тази група, отиват в Лодз, където ще станат част от Група F в 1/8-финалните сблъсици от 4-и до 8-и октомври.

Група C

България, Германия, Канада, Казакстан, Съединени американски щати, Сърбия
 Лоренцо Мичели разгласи състава за Световното състезание Лоренцо Мичели разгласи състава за Световното състезание
Нелека група се пада на нашите девойки, въпреки несъмнено да имам вяра в техните шансове за 1/8-финалната група и даже влизане в 1/4-финалите на международното първество. Срещи против множеството тимове България имаше по време на присъединяване си във VNL и считам, че даже Съединени американски щати да са мощен съперник, сме показвали нееднократно в предишното, че против мощните играем доста мобилизирано и плътно. Смятам, че останалите тимове са доста покрай равнището на българките, а някои даже под него. В тима се завърна Елица Василева, към този момент Атанасийевич, и имам вяра, че тя ще даде спомагателна мощ на девойките, която им липсваше във VNL. В състава се завръща и Гергана Димитрова, а либерото Жана Тодорова, ще бъде сменено от Мила Пашкулева. " Лъвиците " изиграха последни контроли против Република Корея, които завоюваха изрично, а упованията на треньора Мичели са, за положително показване в тази оспорвана група и изненада при постигане до осминафиналите. Пожелаваме им го!
 Любо Ганев пред Sportal.bg: По-възрастните волейболистки не са в националния, тъй като желаеме да вдигнем равнището Любо Ганев пред Sportal.bg: По-възрастните волейболистки не са в националния, тъй като желаеме да вдигнем равнището
Германия е първият противник на нашите девойки още на старта на шампионата. Показали са, че са почтени да бъдат измежду елита на Европа и света, без подозрение ще дадат всичко от себе си и на този шампионат. Бундестимът по предписание играе плътно и проведено, а последната им инспекция на 17 септември против мощния тим на Бразилия, приключила с 3:2 в интерес на германките, сподели сериозна поръчка представянето им на СП. Големи промени в състава на Германия няма да има, с изключение на една доста основна – няма да забележим Луиза Липман, главният точконосител за девойките на селекционер Витал Хейнен. Дано това бъде от изгода за България в директния дуел на 25 септември от 20,00 часа.
 Жана Тодорова: Надяваме се да излезем от групата, което ще е огромен триумф! Най-трудният мач е първият Жана Тодорова: Надяваме се да излезем от групата, което ще е огромен триумф! Най-трудният мач е първият
Срещу тима на Канада се изправихме напълно неотдавна по време на Волейболната Лига на нациите, където победихме с 3:0. Не чакам канадките да са проблем и в този момент за " лъвиците ", несъмнено с изискването, че не подценяваме съперника и не позволяваме доста неточности. Канада взеха присъединяване в мощен турнинр във Франция, където приключиха на последно място след мощните тимове на Франция, Аржентина, Белгия, Колумбия и Япония. Въпреки предимстовото, което имаме „ на хартия “, мощно се надявам напрежението от това, че се чака да победим, да не ни изиграе неприятна смешка. Срещата сред България и Канада ще бъде на 30 септември от 17,00 часа.
 Гергана Димитрова: Зарядът на старта на международното ще е огромен Гергана Димитрова: Зарядът на старта на международното ще е огромен
Казахстан е тим, който няма особени триумфи в близкото минало, въпреки да имат нелошо вътрешно състезание. Определено считам, че те ще бъдат новобранецът в Група C, само че въпреки всичко, с цел да се класират на международно състезание имат качествата, нужни да бъдат там. Подценяването е най-големият съперник на всеки тим, тъй че искам на " лъвиците " в срещата с Казакстан (на 1 октомври от 17,00 часа) мотивация и почитание към съперника!
 Мира Тодорова: Надявам се да стартираме с триумф на международното Мира Тодорова: Надявам се да стартираме с триумф на международното
Съединени американски щати – един от най-титулуваните тимове в света е абсолютният любимец в тази група. Тяхното лято беше доста натоварено, изиграха доста шампионати с панамериканските тимове, също по този начин и другарски шампионати с тимовете на Турция и Мексико. Американките имат дълга пейка и извънредно подредена игра – два фактора, които неизбежно ще бъдат в тяхна изгода на това СП. Макар да са мощен съперник и сегашен олимпийски първенец, те не са непреодолии, а резултатът от директния дуел с България ще можем да проследим на 29 септември от 20,00 часа.

Последният участник в Група C е не по-малко титулуваният тим на Сърбия. Макар с много подмладен съства, тимът на Западната ни съседка е непроменяемо измежду топ тимовете на всички шампионати – 3-ти във VNL, на Средиземноморските и на Олимпийските игри, 2-ри на Европейското състезание. С две думи един заслужен и доста сложен противник. Сръбкините постоянно са имали доста положителни разпределители и доста съществени централни блокировачи. Не остъпват по нито един различен пост или детайл на противниците си, само че това от край време са техните най-опасни козове. Даниеле Сантарели, който пое тима откакто беше воден дълги години от сърбина Зоран Терзич, има нелеката задача да продължи триумфите на плавите и за вбъдеще. Срещата България – Сърбия ще се организира на 26 септември от 17,00 часа.

Отборите в група C ще изиграят своите мачове в Арнхем (Нидерландия) от 24-и до 26-и септемрви, а след това ще продължат в Полша – град Лодз. Към първите 4 от тази група ще се причислят тези от Група B и 1/8-финалните мачове още веднъж ще бъдат в Лодз.

Пожелаваме триумф на " лъвиците " и сме с тях във всяка борба!

Група D

Аржентина, Бразилия, Китай, Колумбия, Чехия, Япония

Аржентина зае 11 място на Олимпийските игри в Токио, като самото присъединяване на тима беше историческо събитие за женския народен отбор. За разлика от мъжката групировка, дамите не са участник на всички олимпийски игри. Аржентинките взеха присъединяване на шампионата във Франция, задно с Франция, Балгия, Канада, Колумбия и Япония, където приключиха на 5-то място, изпреварвайки само Канада. Групата им е мощна, само че имат шансове да влязат в първите 4 тима и да продължат към 1/8 край.

Бразилия ще се срещне в тази група с познати противници от VNL като Китай и Япония, където не срещна проблеми в превъзмогването им. " Селесао " изгубиха финалът с 3:0 от Италия, а наклонността в последните години беше Бразилия да печелят множеството огромни шампионати, като неколкократно са измъквали златните олимпийски медали от Съединени американски щати. Виждаме, обаче, че има промяна в хегемонията на международно равнище и Бразилия, въпреки измежду топ тимовете на всички места, надалеч не са неизпълним противник нито за " Скуадра адзура ", нито са Съединени американски щати, а от последната контрола на " Селесао ", която изгубиха с 2:3 от Германия, очевидно и за тях. Въпреки това, бразилките си остават едни от любимците в Група D, а горните обстоятелства значат единствено по-равностойни мачове и повече конспирация в срещите от тази група.

Между азиатските тимове към този момент може да се каже, че няма слаби. Китай по право са измежду най-опасните съперници от огромния континент. Освен, че разполагат с извънредно ръстови състезателки, те играят доста бърз волейбол, посрещат необикновено и играят стрхотно в отбрана. Самият факт, че станаха олимпийски шампионки през 2016 година би трябвало да е задоволително респектиращ за всеки съперник на китайките. По предписание подготовката на Китай протича по-специфично, тъй че преди заминаването си за Стария континент, азиатките изиграха контролни срещи против един от топ тимовете на Китай в мъжкото направление – Жейян. Дали тази подготовка е била задоволителна за Китай, ще разберем от 25 септември, когато стартира тяхното присъединяване на международното състезание.

Отборът на Колумбия също все присъединяване в шампионата във Франция, където приключи на 4-то място пред Аржентина и Канада. Нелоша поръчка за представянето им на СП, само че несъмнено, в доста тежката за тях Група D, влизането в първите 4 няма да е лесна задача.

Чехия в отсъствието на звездите Хавелкова и Хавличкова надалеч не е толкоз рисков противник. Все отново, девойките на гръцкия селекционер Йоанис Атаносопулос имат своите шансове, както демонстрираха и на квалификацията за европейско състезание при започване на септември, където приключиха без загуба.

Отборът на Япония сподели необикновено равнище на тазгодишната Лига на нациите, като приключи първата фаза на шампионата без нито една загуба, с цел да завършат на 7-мо място в крайното класиране. Японките завоюваха Азиатската Купа за пръв път през август месец, а малко по-късно завоюваха и шампионата във Франция без особени компликации против останалите тимове. Очертава се да нямат проблеми в Група D, най-малко що се касае първите четири места и присъединяване им в осминафиналите.

Мачовете от групата ще се играят в Арнхем (Нидерландия), а първите 4 ще станат част от Група Е в Ротердам, с цел да се борят за присъединяване в 1/4-финалите.

В Група Е ще се изиграят 1/4-финалните сблъсици в Апелдоорн (Нидерландия) на 11 октомври, а на същия ден в Гливице (Полша) сили ще премерят първите 4 от Група F. Полуфиналите от Група Е и F, са надлежно на 13-и и 12-и октомври, след което на 15 октомври срещата за 3-о място и финалът ще бъдат изиграни в Арнхем (Неидерландия).

Габриела Коева - някогашна национална състезателка, коментатор и анализатор особено за volleycomment.bg

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите дуели от волейболното Световното състезание 2022, онлайн, в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР