През 2021г., с редица прояви в България бяха отбелязани 200г.

...
През 2021г., с редица прояви в България бяха отбелязани 200г.
Коментари Харесай

РБ „Сава Доброплодни“ отбеляза 200г. от рождението на Раковски

През 2021г., с редица прояви в България бяха маркирани 200г. от рождението на Г.С.Раковски – една от една от най-значимите и огромни фигури на Българското възобновление.

 Сливен също ознаменува почтено 200г. от рождението на Раковски с редица прояви осъществени от Регионална библиотека „ Сава Доброплодни “. На неговия живот и дело бяха отдадени извършените през месец април 2021г.: документална галерия „ Аз съм бил постоянно българин… “ и кръгла маса с интернационално присъединяване на тематика: “Г.С.Раковски – дипломатът на Балканите “. По мотив на годишнината Република България “Сава Доброплодни “ издаде и био-библиографския справочник „ Г.С.Раковски “ – единственото най-пълно библиографско издание, което показва в 2725 изявления на български и непознати езици целия живот и многостранна активност на  изключителния родолюбец и патриот, изтъкнат журналист и държавник, въодушевен стихотворец и публицист, проницателен академик, историк и етнограф, методичен политик и посланик, себеотрицателен бунтовник и идеолог на националноосвободителното придвижване на България, с цел да бъдат подкрепени днешните и бъдещите откриватели у нас и в чужбина в оценката им, от дистанцията на времето, на голямото му и удивително дело. Създаден бе и документалният филм „ Аз като българин си изпълних народная си длъжност… “ по концепция на доктор Р.Петрова-Василева, режисьор Христо Симеонов, продуциран от културната институция.

Официалната премиера на кино лентата бе отсрочена заради рестриктивните мерки подбудени от противоепидемичните ограничения през предходната и началото на тази година и ще се състои на 11 октомври 2022г., единствено три дни след навършването, на 9 октомври, на 155г. от гибелта на Раковски. Премиерата е с начален час 17:00ч. и ще се състои в Камерната зала на държавна такса “Стефан Киров “-Сливен.

Г.С. Раковски се трансформира в легенда още приживе. Легенда, сътворена от перо и сабя, от познания и отдаденост на битката за избавление, от обич и подвиг.Дързък, разгорещен и със забележителна увереност в правотата си, той остава в националното схващане като знак на пробудилия се и възраждащ се български дух, а неговите каузи са образец за родолюбие и съхранена чест, изключително нужни през днешния ден. Създателите на кино лентата, „ Аз като българин си изпълних народная си длъжност… “, възкресяват загатна за Раковски и за голямото му и удивително дело, показват моменти от биографията му едва застъпени в българската историография, поправят наложени през годините от разнообразни откриватели неточни данни, вършат нов прочит на неговите мисли и хрумвания, възкресяват неговото верую, на което той остава правилен до сетния си мирис и което прави загатна за него дълговечен и жив в паметта на всеки българин.

Във кино лентата са употребявани доста фотоси, писма, автобиографични и други архивни документи, писания на Раковски и изявления във Възрожденския периодически щемпел, материали от откриватели на неговото дело и документални ленти от националната филмотека

На премиерата на кино лентата ще участват и режисьорът на кино лентата и част от екипа работил по неговата реализация.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР