През 2021 година големите банки спряха да приемат стандартни депозити.

...
През 2021 година големите банки спряха да приемат стандартни депозити.
Коментари Харесай

Как да съхраним стойността на парите си през 2022 година?

През 2021 година огромните банки стопираха да одобряват общоприети депозити. На процедура това значи, че към този момент си плащаме, с цел да държим парите си в банка. Едновременно с това редица банки оповестиха, че вкарва такса за предпазване на паричните средства по спестовни и разплащателни сметки за сметки над 400 000 лв..

Едновременно с депозитния провал и здравната рецесия, настъпи и инфлация, изключително във връзка с индустриалните цени, видни в статистиката като показател на цените на производител.

За похлупак природният газ, горивата и електрическата енергия, започнаха галопиращ растеж.

Комплексът от тези стопански, пазарни и финансови промени основава съществени опасения у хората във връзка с техните спестявания.

Как да запазим цената на парите си, по какъв начин да влагаме, какви са различните разновидности за спестявания на физически лица - вижте отговорите на икономиста Георги Стоев.

Инфлацията породи голям интерес за инвестиция в злато измежду пловдивчани. Често през годината пред пловдивски офиси на огромни дилари на злато, сребро и продан на валути се следиха съществени опашки. Инвестиционните кюлчета злато в най-търсените си размери постоянно бяха свършили.

Най-търсените и надлежно най-дефицитни са кюлчета с по-голям грамаж - 1 унция, 50 грама и 100 грама.

Според анализатори истеричното вложение в скъпи метали се дължи на доста фактори - покачващата се инфлация, енергийната рецесия, коронавирус рецесията, практическия завършек на банковите депозити с рента, скъпата цена на парцелите и опасенията за нови стопански земетресения. Златото въпреки това в исторически проект е посочило непоклатимост. То нарастна внезапно през последните две години.

Редица хедж фондове предвидиха покачването на метала до рекордно високо равнище от 2000 $ за унция предишното лято и в този момент са уверени, че цената може да се повиши до 3000 до 5000 $ за унция през идващите три до пет години .

През последната седмица пък имаше първи спад с 40 $ на жълтият метал от шест месеци насам до 1750 $ и това послужи примамливо като подобаващ миг на редица хора да влагат.

Освен закупуването на капиталово злато има и други разновидности за вложение на пари в скъпия метал. Ето кои са най-популярните разновидности:

Повечето вложители желаят да създадат вложения по подобен метод, че да получат голяма възвращаемост допустимо най-бързо, без риск от загуба на главницата. Това е повода, заради която мнозина постоянно търсят най-хубавите капиталови проекти, при които могат да удвоят парите си за няколко месеца или години с дребен или никакъв риск.

За страдание обаче композиция с висока рентабилност и невисок риск в капиталов артикул съвсем не съществува. В реалност рискът и възвръщаемостта са директно свързани, те вървят ръка за ръка, т.е.колкото по-висока е възвръщаемостта, толкоз по-голям е рискът и назад.

Традиционно обаче средностатистическия българин желае по този начин да вложи спестеното, че то да е несъмнено от една страна, а от друга да носи най-малко една дребна възвръщаемост. До преди няколко месеца, тази логичност кореспондираше със спестовните сметки и депозитите с по-голям период, но в последно време това не са варианти.

Голяма част от депозитите в огромните банки сега са с нулеви лихви, което значи, че не просто не са доходоносни, само че с поддръжка на сметка, такси и не на последно място инфлацията, вие плащате на банката, с цел да държи парите ви. В това няма нищо учудващо – банките сега имат висока ликвидиност, т.е. разполагат с задоволително средства, че да им трябват и вашите пари. Много от тях пък създават капиталови артикули, които желаят да котират, само че които, както към този момент отбелязахме, са свързани с опасности.

Най-общо има две категории, в които попадат капиталовите артикули и те са финансови и нефинансови активи. Финансовите активи могат да бъдат разграничени на пазарно свързани артикули (като акции и фондове) и артикули с закрепен приход (като депозитите и някои обществени фондове). Пазарно обвързваните финансовите активи по предписание са свързани с висок риск. Те не са налични за доста жители, тъй като изискват присъединяване на фондови пазари или закупуване на акции, която не е изключително известно по нашите географски ширини, изключително за елементарния човек. От друга страна закрепените сега на процедура не са капиталови.

Така остава другата група - нефинансовите активи. Сред тях най-популярните са парцели, скъпи метали – най-често злато, или предмети с културна стойност и творби на изкуството.

Какви са разновидностите са инвестиция, четете тук:

Криптовалутите набират все по-голяма пазарна капитализация и съразмерно с това ползата към тях става все по-голям. Докато преди няколко години се считаха за екзотика, то през днешния ден мнозина ги преглеждат като опция за инвестиция, и то всъщност - с късмет за огромна облага. Криптопазарът обаче е и доста рисков.

Какви са трендовете и за какво пловдивското заведение Rock`n`Bar БезистенЪ реши да даде опция на клиентите си да се разплащат с криптовалута, приказваме с един от притежателите му и специалист в IT сферата Данаил Ванчев.

От Bitcoin и Ethereum до Dogecoin и Tether, има хиляди разнообразни криптовалути, което може да направи поразително стъпването в криптосвета за първи път. Търговията с круптовалути обаче обгръща все по-големи пазари, търсенето им като рискова инвестиция, нараства.

От TrafficNews ще се опитваме да ви ориентираме в тази луда инвестиционно-разплащателна галактика, като избрахме да ви представим 10-те най-перспективни криптовалути въз основа на тяхната пазарна капитализация или общата стойност на всички монети, които сега са в послание, посочени в ранглиста от авторитетния Forbes Advisor.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР