През 2021 година Формула 1 въведе спринтови състезания в част

...
През 2021 година Формула 1 въведе спринтови състезания в част
Коментари Харесай

Формула 1 обмисля да промени спринтовия си формат за 2023 година

През 2021 година Формула 1 вкара спринтови надпревари в част от спортните си уикенд. Първоначалното те бяха признати положително и от почитателите, и от водачите, само че този пзитивизъм бързо избледня.

Причината за това са сравнителни скучните съботни надпревари, на които ставаме очевидци. В основата на това се крие фактът, че резултатите от 100-километровите съревнования дефинират реда на пускане за същинското съревнование в неделя. Това пък принуждава водачите да одобряват минимални опасности, с цел да си подсигуряват допустимо най-хубава изходна позиция в неделния ден.
 Верстапен не схваща желанието във Формула 1 да има повече спринтове Верстапен не схваща желанието във Формула 1 да има повече спринтове
През този сезон шефовете на Формула 1 направиха лека смяна в точкуването на спринтовите надпревари, като в този момент първите 8, а освен топ 3 както бе през 2021, взимат точки. И това обаче не принуди водачите да поемат повече опасности в събота.

Точно заради тази причина управлението на спорта обмисля от 2023 година спринтовете да станат изцяло независими надпревари. Така водачите умерено ще могат да поемат повече опасности, знаейки, че техните стартови позиции за неделя са закрепени още от петъчната подготовка. Това пък би следвало да докара до по-интересни гонки в съботния ден, което още веднъж да върне ентусиазма на почитателите за тях.
 6 спринта във Формула 1 следващата година 6 спринта във Формула 1 следващата година
Сезон 2023 ще включва цели 6 спринта, откакто и през тази, и през миналта година в календара имаше по 3 съботни надпревари. Точните местоположения на спринтовете следващата година ще бъдат оповестени на по-късен стадий.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР