През 2021 г. сред 20-те най-развити държави в света с

...
През 2021 г. сред 20-те най-развити държави в света с
Коментари Харесай

ЕС - това са 15,2% от световния БВП. Ами къде са Китай, САЩ, Русия...

През 2021 година измежду 20-те най-развити страни в света с дял, по-голям от 1% от международния Брутният вътрешен продукт, има 5 страни от Европейски Съюз
 (International Comparison Program - ICP) сподели, че през 2021 година делът на брутния вътрешен артикул (БВП) на Европейски Съюз от международния Брутният вътрешен продукт е 15,2%, изразен в стандарти на покупателна дарба (PPS)*, заяви Евростат.

Най-голямата стопанска система в света през 2021 година е Китай с към 18,9% от международния Брутният вътрешен продукт. Съединените щати са втори по дял от 15,5% от международния Брутният вътрешен продукт. Европейски Съюз е на трето място с 15,2%.
 Дялове на райони (съюзи) в международния Брутният вътрешен продукт
Дялове на райони (съюзи) в международния Брутният вътрешен продукт
Източник: Eurostat
Сред 20-те страни в света с дял, по-голям от 1% от международния Брутният вътрешен продукт, изразен в PPS, има 5 страни от Европейски Съюз: Германия (3,4%), Франция (2,4%), Италия (1,9%), Испания (1,4%) и Полша (1,0%). Заедно, те са съдействали с към 10,1% за международния Брутният вътрешен продукт.

Тази информация идва от данни, оповестени в четвъртък, 30 май, от Глобалния офис на Програмата за интернационалните съпоставения (ICP) към Световната банка, и са резултати от наблюденията за 2021 г. 

Разглеждайки Брутният вътрешен продукт на глава от популацията за 20-те най-големи стопански системи в света през 2021 година, единствено 6 страни са били над междинното за Европейски Съюз: Съединените щати, Германия, Австралия, Канада, Франция и Обединеното кралство. Китайската стопанска система беше най-голямата по индикатора Брутният вътрешен продукт, то Брутният вътрешен продукт на глава от популацията за преиода беше единствено 39% от междинното за Европейски Съюз.

Деветкратна е била разликата сред най-високия и най-ниския Брутният вътрешен продукт на глава от популацията измежду 20-те най-големи стопански системи в света (САЩ - 137% от междинното за Европейски Съюз спрямо Индия - 15% от междинното за ЕС).
 Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, по стандарт на покупателната дарба
Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, по стандарт на покупателната дарба
Графика: Евростат  
*Стандартът на покупателната дарба, кратко PPS, е изкуствена валутна единица. Теоретично един PPS може да закупи същото количество артикули и услуги във всяка страна. Презграничните разлики в цените обаче значат, че са нужни разнообразни количества национални валутни единици за едни и същи артикули и услуги според от страната. PPS се получава посредством делене на всеки стопански елемент (основният стопански елемент, индикатор, е БВП) на дадена страна в национална валута на съответния й паритет на покупателна дарба.

Както е известно, БВП измерва общата стойност на всички артикули и услуги, създадени в дадена страна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР