През 2021 г. приходите от музика в световен мащаб отчитат

...
През 2021 г. приходите от музика в световен мащаб отчитат
Коментари Харесай

Приходите от музика в световен мащаб достигат 26 млрд. долара през 2021 г.

През 2021 година приходите от музика в международен мащаб регистрират най-големия си растеж от над две десетилетия насам, подкрепени от реализатори, като BTS, Тейлър Суифт и Адел.

Приходите нарастват с 18.5% до 25.9 милиарда $ през предходната година, което е най-високото равнище, откогато стартира да се води сходна статистика през 90-те години.

В основата на растежа са стрийминг услугите, които са имали 523 милиона платени клиенти, спрямо 443 милиона през 2020 година

Стриймингът към този момент съставлява 65% от общите доходи, като CD-та, винилови плочи и касети способстват с 19%, а изтеглянията на музика – с 4%.

Останалите 11% са комбинация от заплащане на авторски права и лицензиране на музика за филми, телевизионни излъчвания и реклами, показва BBC.

Изнесените данни значат, че промишлеността може да се похвали растеж на приходите в седма поредна година, съгласно Международната федерация на звукозаписната промишленост (IFPI).

Въпреки че стриймингът е моторът на възобновяване на промишлеността, приходите нарастват във всички формати, с изключениe на цифровите изтегляния през предходната година.

Продажбите на CD-та бележат растеж за първи път от началото на хилядолетието, а приходите от продажба на винилови плочи скачат с 51%.

Общите доходи от стрийминг се усилват до 16.9 милиарда $.

От началото на нашествието в Украйна всички звукозаписни компании, представлявани от IFPI, са прекратили краткотрайно активност в Русия, която е петият максимален музикален пазар в Европа.

Русия обаче способства с едвам 1.3% от приходите в международен мащаб (около 336 млн. долара), което значи, че този ход няма да окаже съществено влияние върху световната музикална промишленост.

Южнокорейската група BTS е най-продавана във втора поредна година, откакто оглави класацията Billboard в Съединени американски щати на три пъти и получи номинация за Грами за музи си от Майкъл Джаксън сингъл Butter.

Американката Тейлър Суифт резервира второто си място от предходната година, а челната тройка се оформя от Адел.

Четвъртият албум на Адел - 30, е бил и най-популярен през предходната година, като от него са продадени 4.7 милиона копия. Най-популярният сингъл за годината пък е Save Your Tears на The Weeknd.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР