През 2021 г. от Сърбия са изнесени храни на стойност

...
През 2021 г. от Сърбия са изнесени храни на стойност
Коментари Харесай

Сърбия изнесе храни за рекордните $5 милиарда през 2021-а

През 2021 година от Сърбия са изнесени храни на стойност над 5 милиарда $, което се случва за пръв път в нейната история. Това разгласи министърът на селското стопанство в Белград Бранислав Недимович, осведоми локалната " Първа телевизия ".

" Очаквам резултатите през тази година да са още по-добри, защото храните ще остават нужни и в интервала след ковид ", означи министърът, представен от sinor.bg.

Недимович посочи, че министерството се пробва да обхване колкото се може повече младежи в селското стопанство и да даде положителни дотации за начинаещите компании в бранша. През предходната година държавният уред е открил нови 1350 хектара с изоставени обработваеми земи в страната. Министърът уточни, че те ще бъдат отдадени за обработка посредством провеждани онлайн търгове.

" Наблюдавах онлайн търга във Вършац, където страната се оправи доста добре. Земите бяха отдадени на цени от 35 хиляди динара (близо 340 $ по настоящия курс - бел. ред.) до 151 хиляди динара (1460 долара) за хектар годишно. В друга община всички имоти бяха наети на цени сред 60 хиляди и 70 хиляди динара за хектар годишно. Ако не се изплащаше, хората не биха си разрешили толкоз висока аренда ", разяснява той.

Недимович добави, че явно в селското стопанство в Сърбия има пари и че ще има още повече, защото по думите му храните ще бъдат все по-необходими и по-скъпи. " Това се отнася изключително за пшеницата, царевицата, соята и останалите зърнени култури ", уверен е той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР