През 2021 г. Групата на Европейската инвестиционна банка е предоставила

...
През 2021 г. Групата на Европейската инвестиционна банка е предоставила
Коментари Харесай

ЕИБ е подкрепила българската икономика с близо 1 млрд. евро

През 2021 година Групата на Европейската капиталова банка е предоставила заеми, гаранции и задължения за дялово присъединяване на стойност 948 млн. евро за разнообразни планове в България. Така общият размер на финансирането означи растеж от 114 % по отношение на 2020 година.

На извършена в четвъртък конференция в София зам.-министърът на финансите Ивайло Яйджиев и вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Лиляна Павлова, показаха резултатите от финансирането, отпуснато от Групата на Европейска инвестиционна банка.

През предходната година заемите от Европейска инвестиционна банка за България възлизат на 176 млн. евро и са предопределени за устойчива инфраструктура, за зелено развиване на градовете и за икономически субекти. Европейският капиталов фонд (ЕИФ), който е част от групата на Европейска инвестиционна банка, е насочил 772 млн. евро в нови интервенции за дребни и междинни предприятия. Като цяло кредитните интервенции са донесли изгода на 5 900 сдружения и са подкрепили 126 000 работни места.

Очаква се поддръжката по линия на Европейския гаранционен фонд да притегли в България 2.7 милиарда евро дребния и междинен бизнес.

След конференцията бяха показани резултатите за България от ежегодното инвестиционно изследване на Европейска инвестиционна банка. Констатациите в проучването сочат, че през 2021 година българските компании са били по-оптимистично настроени спрямо 2020 година, така като  множеството чакат да усилят, а не да понижат вложенията (9 % нетно). При огромните компании и сдруженията в бранша на услугите вероятността за увеличение на вложенията през 2021 година е най-голяма. 

В рамките на постоянната годишна конференция на ЕИБ беше подписано гаранционно съглашение по линия на Европейския гаранционен фонд за мостово финансиране в бранша на инфраструктурното строителство, посредством факторингови покупко-продажби на стойност до 150 милиона евро. Договорът е сред Европейския капиталов фонд и компанията " Си еф ен " АД.

Дейността на компанията е ориентирана към дълготрайно поддържане на дребни и междинни компании, каквито са действително над 70 % от изпълнителите и подизпълнителите на финансираните от страната инфраструктурни планове.

Поради спецификата на бранша и несъразмерната си задлъжнялост, дребните компании срещат компликации при достъп до финансиране. Ако планът е сполучлив, този модел може да си приложи и в други браншове на стопанската система, означи ексбанкерът Левон Хампарцумян, който е представител на компанията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР