През 2021 г. Европейският съд по правата на човека в

...
През 2021 г. Европейският съд по правата на човека в
Коментари Харесай

България е платила 740 598 лв. обезщетения по дела в Страсбург

През 2021 година Европейският съд по правата на индивида в Страсбург се е произнесъл по 60 каузи против България, от които по 37 е постановил решение всъщност. Размерът на изплатените компенсации по неоправдателни решения е 740 598 лева, от които 228 318 лева по подписани другарски съглашения и едностранни заявления.
Министерският съвет одобри през вчерашния ден решение за внасяне в Народното събрание на Деветия годишен отчет за осъществяването на решенията на Европейски съд по правата на човека по каузи против България за 2021 година
В Доклада се показва, че България е на 14 място по брой висящи тъжби (623) и на 17 място по брой висящи тъжби на глава от популацията.
По брой каузи в засилена процедура България се намира към момента на челните места в класацията на страните членки, което я слага на шесто място след Русия, Украйна, Турция, Румъния и Италия.
В началото на 2021 година Парламентарната асамблея на Съвета на Европа одобри резолюция, в която уточни България като една от 10-те страни членки, които най-вече бавят осъществяването на решенията на Европейски съд по правата на човека, и акцентира, че са нужни спомагателни старания, като се засилят механизмите на съгласуваност сред другите институции.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР