През 2021 г. епидемии от холера са докладвани от 23

...
През 2021 г. епидемии от холера са докладвани от 23
Коментари Харесай

Връщане в Средновековието? Епидемии от холера в 18 страни, има висока смъртност

През 2021 година епидемии от холера са докладвани от 23 страни, най-вече в районите на Африка и Източното Средиземноморие на СЗО. Тази наклонност продължи през 2022 година, като 30 страни от пет района на СЗО рапортуваха случаи или огнища. Към 1 февруари 2023 година минимум 18 страни не престават да оповестяват за случаи на холера. Предвид сезонността този брой може да се усили през идващите месеци. От особена угриженост са високите равнища на смъртност, свързани с тези огнища, защото доста страни са докладвали по-високи равнища на смъртност (FRs) спрямо предходни години. Глобалният междинен CL на холера, регистриран през 2021 година, беше 1,9% (2,9% в Африка), много над допустимото равнище от по-малко от 1% и най-високото от десетилетие.

Едновременната поява на няколко огнища на холера, изключително в страни, изправени пред комплицирани филантропични рецесии с нежни здравни системи и влошени от изменението на климата, слага обилни провокации пред напъните за реагиране на епидемията и усилва риска от по-нататъшно разпространяване в други страни, сигнализира СЗО.

Глобалният дефицит на запаси, в това число перорална ваксина против холера, и претрупаният публичен здравен и медицински личен състав, който се занимава с едновременни огнища на голям брой болести, не престават да натоварват общия потенциал за реагиране на голям брой и едновременни огнища.

Предвид възходящия брой огнища, географското им разпространяване и неналичието на ваксини и други запаси, СЗО прави оценка световното равнище на риск като доста високо.

Епидемиология

Холерата е диарийна зараза, която протича много остро. Инфекцията се предизвиква от Vibrio cholerae, бактерия, присъстваща в нечиста храна или вода. Инкубационният интервал варира от дванадесет часа до пет дни. Повечето хора нямат или имат леки до умерени признаци, само че към 20% развиват остра, водниста диария с тежка дехидратация, която може да бъде съдбовна. Въпреки че холерата е лечима с рехидратиращ разтвор, тя остава световна опасност за здравето заради високата заболеваемост и смъртност измежду уязвимите групи от популацията без достъп до съответни медицински грижи.

През последните два века е имало седем пандемии от холера. Седмата пандемия, която стартира през 1961 година, към момента продължава. През първите две десетилетия след (повторното) въвеждане доста страни станаха ендемични за холерата. Въпреки че честотата на болестта в света понижа доста в края на 90-те години на предишния век, холерата към момента е публикувана в някои елементи на Африка и Азия.

Европейският район на СЗО е свободен от ендемична холера с помощта на постоянните системи за публично опазване на здравето, в това число достъп до съответни стандарти за хигиена и санитария, както и благоприятни условия за наблюдаване и реагиране. Въпреки това, в страните, граничещи със Сирия и Ливан, където се появяват огромни сегашни огнища, може да има нараснал риск от импорт и по-нататъшно предаване в избрани условия, като лагери за бежанци и разселени лица в Турция. Очаква се този риск да се усили заради скорошното земетресение в Южна и Централна Турция. Освен това през ноември 2022 година Израел откри токсигенен Vibrio cholerae в проби от околната среда от потока Yarmuch, само че общият риск е невисок заради самодейните ограничения, подхванати от Израел за попречване на предаването.

Отговорът на публичното опазване на здравето на епидемията от холера включва напъните на СЗО и нейните сътрудници на световно, районно и национално равнище. Следните действия се правят в поддръжка на държавите-членки в отговор на епидемията:

Координация

Създадено е звено за ръководство на системата за ръководство на произшествия с холера в централата. В международен мащаб едно мултирегионално събитие с холера се класифицира като незабавна степен от степен 3, което е най-високата категория. Предоставя се техническа поддръжка за настоящи огнища в региона на лабораторните проби, ръководството на случаите, оралната имунизация против холера и предварителната защита и контрола на инфекциите.

Ресурсите се употребяват за подкрепяне на световното наблюдаване на пандемията от холера, възстановяване на събирането и докладването на данни, възстановяване на застъпничеството и даване на медицински и немедицински артикули на нуждаещите се страни, изключително за ръководство на случаи и диагностика.

Поддържа се разполагане на специалисти посредством Глобалната мрежа за предизвестие и реагиране на епидемии и аварийни сътрудници.
Комуникацията на риска и сътрудниците за ангажиране на общността се задействат посредством Колективната услуга. Провеждат се действия за покровителство и активизиране на запаси в поддръжка на предварителната защита и контрола на холерата на национално, районно и световно равнище.

Наблюдение

СЗО ускорява наблюдението на холерата посредством възстановяване на диагностичните логаритми, разширение на потреблението на бързи диагностични проби и възстановяване на събирането и превозването на проби. Освен това СЗО работи за подсилване на лабораторния потенциал за обработване на V. cholerae.

Ваксинация

СЗО дава насоки за целевите популации за имунизиране и изисква ваксини посредством механизма ICG, макар че доставката на ваксини сега е мощно лимитирана. Организацията също по този начин се застъпва за увеличение на производството на орални ваксини против холера и притегля нови производители на ваксини. Освен това СЗО работи със страните за идентифициране на области и горещи точки, където имунизацията е най-необходима.

Управление 

Организацията работи за възстановяване на достъпа и качеството на грижите за пациенти с холера посредством основаване на профилирани здравни заведения, като центрове и звена за лекуване на холера, които обезпечават първокачествен подбиране, фокусирано и документирано клинично ръководство и идентифициране и лекуване на затруднения. Това изисква дипломиран личен състав, който може да бъде обезпечен посредством образование на здравни експерти и даване на механически насоки. Общностите би трябвало да бъдат включени, с цел да обезпечат бърза поддръжка за хидратиране на хора със подозрение за холера и бърз достъп до медицински грижи.

СЗО също по този начин ползва точки за орална рехидратация като част от отговора, с цел да обезпечи ранна намеса, което понижава риска от развиване на тежко заболяване и усъвършенства процесите на ориентиране, когато се постанова хоспитализация. Освен това СЗО хармонизира събирането и докладването на клинични данни и разрешава възстановяване на качеството и одит посредством формуляри за докладване на случаи и обща документи.

По този метод СЗО си сътрудничи с общности, държави-членки и сътрудници за възстановяване на системите за вода, канализация и хигиена посредством интегрирани, многосекторни подходи, които включват предварителна защита и насоки за мониторинг на качеството на питейната вода.

Оценка на риска от СЗО

Рискът от заразяване с холера варира доста в обособените райони, страни и даже в самите страни. Популациите с неприятен достъп до чиста вода и канализация са изложени на по-висок риск от заразяване с холера.

В момента има огнища на холера във всичките шест района на СЗО (Африкански район, Американски район, Източно-средиземноморски район, Европейски район, Югоизточна Азия и Западен Тихоокеански регион) по едно и също време, което натоварва световния потенциал за реагиране на зараза. Продължителните епидемии изтощават личния състав на публичното опазване на здравето и изтощават локални и световни запаси.

Много страни като Камерун, Етиопия, Хаити, Ливан, Нигерия (североизточна), Пакистан, Сомалия, Сирия и Демократична република Конго (източна) са в центъра на комплицирани филантропични рецесии със слаби здравни системи, стеснен достъп до чисти вода и канализация и непълен потенциал за справяне с огнищата. Избухванията се утежняват и от изменението на климата и ниските равнища на развиване.

Освен това в доста страни, където има огнища на холера, популацията постоянно се разселва, което усилва риска от разпространяване на заболяването в прилежащи страни.

През октомври 2022 година Международната координационна група взе невижданото решение да спре краткотрайно втората доза перорална ваксина против холера (OCV) за отговор на епидемията заради световен дефицит на OCV, който продължава и през 2023 г. Въпреки че е ефикасна, тактиката за еднократна доза ще редуцира продължителността на имунитета, провокиран от имунизацията, изключително при деца под петгодишна възраст, оставяйки популацията уязвимо към холера през идната година.

Като се има поради актуалната обстановка, която включва увеличение на броя на огнищата и географско разширение, комплицирания филантропичен подтекст на доста рецесии, непрекъснатия риск от разпространяване, както и неналичието на ваксини и ограничавания потенциал за реагиране (доставка, човешки ресурси), световният риск от холера се прави оценка като доста висок. Холерата остава световна опасност за публичното здраве и знак за неравноправие и обществена назадничавост.

Препоръки на СЗО

СЗО предлага набор от ограничения за надзор на огнищата на холера, в това число усъвършенствано ръководство на случаите, достъп до безвредна вода и санитарна инфраструктура, както и предварителна защита и надзор на инфекциите в здравните заведения. В допълнение, насърчаването на бърза хидратация, превантивни хигиенични практики и сигурност на храните в засегнатите общности също може да помогне за контрола на холерата. Разбирането и отчитането на проблемите, потребностите, провокациите и опциите на общността и позиционирането на общностите като сътрудници в отговора също е значимо. СЗО предлага потреблението на Европейска комисия, съчетано с усъвършенствано водоснабдяване и канализация, за надзор на огнищата на холера и за предварителна защита в региони с висок риск. Въпреки това, поради лимитираното предложение на HCV в международен мащаб,

СЗО поучава държавите-членки да засилят и поддържат наблюдението на холерата, изключително на равнище общественост, за разкриване на хипотетични случаи на ранен стадий и обезпечаване на навреме лекуване за попречване на разпространяването й. Въз основа на наличната информация СЗО не предлага никакви ограничавания за пътешестване или търговия. Въпреки това, защото огнището визира и гранични региони с трансгранично придвижване, държавите-членки би трябвало да си сътрудничат и да обменят информация постоянно, с цел да оценят и лимитират разпространяването. И най-после, СЗО акцентира смисъла на оборудването на здравните служащи да работят с общностите, с цел да се подсигурява, че грижите се търсят бързо.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР