През 2021 г. добавената стойност на сектора на информационните и

...
През 2021 г. добавената стойност на сектора на информационните и
Коментари Харесай

България е трета в ЕС по най-висока добавена стойност от информационните услуги

През 2021 година добавената стойност на бранша на осведомителните и информационни технологии (ИКТ) в Европейски Съюз беше еквивалентна на 5,5% от европейската брутна добавена стойност на Европейски Съюз, като 4,7% се падаха на ИКТ услугите и 0,8% на производството на ИКТ, демонстрират данни на формалната статистика Евростат.

Страната с най-висока брутна добавена стойност от ИКТ е Малта (10,3%), до момента в който Гърция има най-нисък % (3,5%).

България е измежду трите страни от Европейски Съюз с най-голям % на брутната добавена стойност от ИКТ услугите (7,3%), изпреварена само от Малта (с 9,4%) и Кипър (с 8,9%).

Междувременно Унгария (с 1,2%), Малта (с 0,8%), Латвия и Словакия (и двете по 0,6%) имат най-голям дял на брутната добавена стойност от производството на осведомителни и информационни технологии.

Що се отнася до каузи на заетостта в ИКТ по отношение на общата претовареност, междинното равнище в Европейски Съюз е 3,2% през 2021 година, демонстрират още данни на Евростат.

Между 2011 година и 2021 година измежду страните от Европейски Съюз, за които има данни за 2021 година, единствено Дания записва понижение на заетостта в ИКТ по отношение на общата претовареност (с 0,6 процентни пункта), до момента в който Латвия и Естония записват най-голямо нарастване на каузи на ИКТ заетостта - надлежно с 2,5 и с 2,2 процентни пункта.

През 2021 година най-високите дялове на заетостта в ИКТ по отношение на общата претовареност са регистрирани в Ирландия (6,1%), Естония (5,6%) и Швеция (5,2%), а най-ниските равнища са в Гърция (1,7%), Полша и Португалия (и двете с по 3,0%).

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР