През 2021 г. броят на самоубийствата в САЩ се е

...
През 2021 г. броят на самоубийствата в САЩ се е
Коментари Харесай

Нивото на самоубийствата в САЩ се е увеличило през 2021 г.

През 2021 година броят на самоубийствата в Съединени американски щати се е нараснал, изключително измежду младите мъже – нарастване, което поставя завършек на двугодишен спад. Броят на самоубийствата е повишен от към 46 000 през 2020 година на 47 650 през 2021 година, съгласно предварителните данни, оповестени от Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC).

Коригираният по отношение на възрастта брой самоубийства на 100 000 души е повишен от 13,5 през 2020 година на 14 през предходната година. Най-значителното нарастване се следи измежду младите момчета и мъжете на възраст сред 15 и 24 години, където процентът се е нараснал с осем %.

През 2000 година, след десетилетие на спад, Съединените щати записаха дъно от 10 самоубийства на 100 000 души.

“Едно от нещата, които може да са съдействали за намаляването през 90-те години, е появяването на медикаменти, които оказват помощ за понижаване на риска от самоубийство ”, споделя пред Агенция Франс Прес Джил Харкави-Фридман от Американската фондация за попречване на самоубийствата (AFSP).

След това процентът стартира да пораства – евентуално поради новите предупредителни етикети, прикрепени към антидепресантите, съгласно Харкави-Фридман – до момента в който през 2018 година той е с 35 % по-висок от този през 2000 година

След това от 2018 година до 2020 година той спада с пет %.

Според Харкави-Фридман последните съмнения са сложни за пояснение.

“Все още не знаем какви са цялостните последствия от този тип повишаване ”, сподели тя и добави, че е належащо да се прегледат моделите в дълготраен проект.

Ролята на пандемията от ковид е комплицирана. Според AFSP проучванията демонстрират, че “първоначално хората са склонни да се сплотяват по време на травматични събития и това може да служи като предпазен фактор против самоубийствата, макар че това публично доближаване може да не се резервира с течение на времето ”.

Данните от 2021 година демонстрират, че процентът на самоубийствата при мъжете е четири пъти по-висок, в сравнение с при дамите, което подхожда на трендовете от предишното.

Сред изтъкнатите аргументи е концепцията, че мъжете са по-склонни да употребяват смъртоносни средства и по-трудно търсят психиатрична помощ.

Тези предварителни данни към момента не дават разбивка по етническа принадлежност или приходи на умрелите. По данни на CDC самоубийствата са втората водеща причина за гибел измежду хората на възраст 10-34 години.

Неотдавна Съединените щати вкараха по-опростена трицифрена телефонна линия за помощ (988) за хора в неволя, която размени предходния 10-цифрен номер.

“Много сме щастливи от 988, която е новата линия за спешни обстановки в региона на психологичното здраве, тъй като това ще даде опция за избор на хората, които се усещат толкоз обезверени и изпитват такава болежка ”, споделя Харкави-Фридман.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР