През 2021 г. българският газопреносен оператор Булгартрансгаз е увеличил приходите

...
През 2021 г. българският газопреносен оператор Булгартрансгаз е увеличил приходите
Коментари Харесай

"Булгартрансгаз" отчита печалба от 140 млн. лв., но дълговете са близо 3 милиарда

През 2021 година българският газопреносен оператор " Булгартрансгаз " е нараснал приходите си с 50%, а облагата е удвоена по отношение на миналата година и доближава 140 млн. лева към края на годината. Това е вследствие на по-големите количества транзитиран природен газ - главно поради стартирането на " Турски поток ", както и поради по-голямото вътрешно ползване след пандемичната 2020-а.

Дружеството обаче продължава да задлъжнява, като банковите кредите са над 1 милиарда лева, а общо пасивите на компанията стигат 3 милиарда лева Това отново е обвързвано с построяването на " Турски поток " и другите планове за разширение и модернизиране на газопреносната мрежа през последните години.

Засега " Булгартрансгаз " съумява да обслужва задълженията си, като вероятностите за увеличение на приходите са положителни - след и сформирането на районен център на Европейски Съюз за покупки на газ, през България може да стартират да минават доста по-големи размери, най-много в посока Украйна. Но дружно с това ще има и нови разноски - в разширението на газовото вместилище " Чирен ", за построяването на терминала за полутечен газ край Александруполис (компанията е акционер с 20%), както и.
Взаимоотношения с Русия
" Булгартрансгаз " се занимава с транспорт и предпазване на газ, само че в последните години стана на първо място възложител на огромни строителни обекти и най-много противоречивия " Турски поток ". За него бе подписан контракт със саудитския консорциум, който малко по-късно беше. Според него държавната компания би трябвало да заплаща в продължение на 10 години сумата за построяването на газопровода (над 2 милиарда лева.) при годишна рента 3%, като остават 457 млн лева да бъдат изплатени за Турски поток на равни месечни вноски до 2031г. Отделно са разноските за компресорните станции към " Турски поток ", както и за други планове. Търговските и други отговорности на " Булгартрансгаз " към края на 2021 година са били за над 400 млн лева
Реклама
Общо цената на пасивите на сдружението към края на предходната година е 2.9 милиарда лева, като се усилват с към 300 милиона. Тук обаче има и чисто счетоводен детайл, защото през 2021 година. за директните такси доникъде на 2023 година Сумата е по-малка от тази, която компанията би платила при равномерни вноски, защото бе прибавен дисконтов фактор, само че пък въпреки това парите послужиха за предварително погасяване на отговорностите към " Аркад " и по този начин бе спестено заплащането на лихви.

Във финансовия доклад част от тези 683 млн. лева, и по-конкретно 551 млн. лева се водят пасиви, защото действително съставляват услуги по транспорт, които би трябвало да бъдат предоставени на " Газпром " в бъдеще.

Това предплатено заплащане е забавно и от позиция на прекратените доставки на съветски газ от страна на " Газпром ", защото съветската компания действително си е платила авансово с цел да употребява българския газопровод. Въпросът е дали ще продължи да заплаща и след юни 2023 година
class= " row " > Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР