„През 2021 г. 75% от дипломантите ни са успели да

...
„През 2021 г. 75% от дипломантите ни са успели да
Коментари Харесай

Проф. Белчева: 82% от възпитаниците ни в специалностите по здравни грижи смятат да се реализират у нас

„ През 2021 година 75% от дипломантите ни са съумели да намерят работа преди дипломирането си, като при медицинските сестри този % е 55%; при акушерките – 82%; при помощник-фармацевтите – 82% и при рентгеновите лаборанти – 92% “. Това показа пред Zdrave.net проф. Ани Белчева, заместник-ректор по образователната активност на МУ – Пловдив. Висшето здравно учебно заведение и Медицинският лицей в Града под тепетата са измежду най-старите и одобрени образователни заведения, които приготвят експерти по здравни грижи.

Още данни от неотдавна извършена анкета сочат, че 82% от нашите студенти считат да се осъществят в България, 13% в България или в чужбина и едвам 5% от тях ще търсят работа единствено в чужбина, добави проф. Белчева.

Тя е безапелационна, че през последните две години нарасналото търсене на такива експерти се обуславя не на последно място и от повишената нужда от медицински фрагменти в резултата на Коронавирус пандемията и последствията от нея.

„ МУ - Пловдив се ангажира да съобщи нужда от образование на по-голям брой медицински сестри и акушерки като част от предпазените и предпочитани специалности. Промотира се и специалността „ Лекарски помощник “ като опция за образование на медицински експерти за незабавните браншове и в дребните обитаеми места “, добави проф. Белчева.

По думите й самодейностите в тазгодишната кандидатстудентска акция са ориентирани към запознаването на зрелостниците с преимуществата на изучаваните специалности в Медицински лицей.

„ Предвидени са 11 събития през април и май, на които ще бъдат изнесени презентации, показани видеофилми и други материали на учениците от 11-ти и 12-ти клас от Пловдив и региона. В тях ще вземат присъединяване от управленията на Медицинския лицей и отдел „ Учебни действия “ към МУ, преподавателите от ФОЗ от специалностите „ Акушерка “ и „ Медицинска сестра “. Ще се осъществят и срещи с участници по стратегия „ Еразъм “ от Турция, Гърция, Македония и Албания “, сподели още проф. Белчева.

Тя акцентира, че в МУ- Пловдив от години действа Център за кариерно развиване, който е основал динамични връзки сред студентите и работодателите и служи като посредник за връзка сред бизнеса и университетските среди.

„ Болничните лечебни заведения изпитват остра потребност от медицински фрагменти, най-много от медицински сестри. От две болнични заведения има стихотворец ангажимент за финансиране образованието на медицински сестри, които след завършването си да стартират работа в съответната болница. На уеб страницата на МУ-Пловдив непрестанно се афишират вакантните места, които се усвояват навреме “, добави зам.-ректорът.

Тя бе безапелационна, че стремежът е да се сложи акцент върху сериозната практическа подготовка, изключително по време на клиничната им процедура, а в допълнение надграждане е допустимо в магистърските стратегии на ФОЗ.

„ Центърът за кариерно развиване прави изследвания и разбори за мнението на работодателите за подготовката и професионалните качества на нашите дипломанти. Последната анкета на работодателите показва много висока задоволеност от качествата на възпитаниците на МУ- Пловдив – 80%. Базовата им подготовка се прави оценка като отлична и доста добра съгласно 75% от интервюираните “, показа още проф. Белчева.

Очакванията са, че и през тази година ползата към специалностите от направление „ Здравни грижи “ що бъде огромен, а пловдивският медицински университет може да се похвали и с ученици освен от България, само че и от други страни – Северна Македония, Косово, Украйна, Гърция, Молдова и Сърбия.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР