През 2020 година в България ще има умни градове с

...
През 2020 година в България ще има умни градове с
Коментари Харесай

България ще има умни градове с 5G мрежа през 2020 г, обещава Желязков

През 2020 година в България ще има " умни " градове с построени мобилни мрежи от пето потомство. Това съобщи министърът на превоза Росен Желязков по време на полемика " 5G: умна промяна и напредък ".

Във форума участваха представители на управлението на Комисията за контролиране на известията, Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на здравеопазването, телеком оператори и специалисти.

Скоростта за разгръщането на 5G в България е част от европейския подтекст, акцентира министър Желязков. По думите му страната в лицето на държавното управление и на регулатора биха могли да подтикват развиването и разгръщането на мрежите.

" Ясно е, че целенасочените вложения не могат да бъдат други с изключение на пазарно-ориентирани и с цел да може да се подтиква потреблението, ще би трябвало да се мисли за ограничения като намаляването на първичните и годишните такси, които се събират за потреблението на спектъра ", съобщи Желязков. Той добави, че в най-скоро време Министерският съвет ще направи смяна в цената на тези такси.

В момента режимът на създаване на мобилна станция е приравнен към условията за водно-електрическа централа , уточни министърът.

По думите му ще се понижи административната тежест и ще се ускори здравния надзор.

Министър Желязков бе безапелационен, че киберсигурността е един от най-важните аспекти на новата технология. " Не единствено тъй като би трябвало да се пази интегритета, достъпността, устойчивостта и конфиденциалността на мрежата, само че би трябвало да се пазят потребителите и базите данни. Тази сериозна инфраструктура е обвързвана с голям брой услуги, които са есенциални за обществото - електроснабдяване, енергетика, опазване на здравето и други ", изясни той.

По информация на " 24 часа " по време на полемиката ректорът на УНСС Стати Статев декларирал, че 5G ще окаже въздействие върху цялата стопанска система, само че на-бързо това ще се усети във финансовата промишленост и банките.

В международен мащаб проучвания показвали, че единствено от съществуването на бърз интернет Брутният вътрешен продукт нараства с 0,25%.

За България превъзмогването на цифровото закъснение спрямо развитите страни щяло да докара до увеличение на Брутният вътрешен продукт с 8 милиарда евро до 2025 година С развиването на интернет на нещата посредством 5G. стопанската система можела да добави още близо 15 милиарда $ годишно.

Още 12 милиарда $ може да дойдат от изкуствения разсъдък, а други 2 милиарда от повишаването на електронната търговия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР