През 2020 година по Дунав мост 2 при Видин -

...
През 2020 година по Дунав мост 2 при Видин -
Коментари Харесай

През 2020 година по Дунав мост 2 при Видин-Калафат са преминали 950 000 превозни средства

През 2020 година по Дунав мост 2 при Видин - Калафат са минали 950 000 транспортни средства, което значи, че среднодневно са прекосявали по към 3000 автомобила, съобщи Българска телеграфна агенция.

Намалението на трафика е с 5 % спрямо 2019 година, регистрират от смесеното българо-румънско сдружение, ръководещо оборудването. Това заяви за Българска телеграфна агенция инж. Любомир Низамов, шеф на "Дунав мост Видин - Калафат " АД.

В съпоставяне с миналата 2019 година, процентът на миналите товарни коли по мостовото оборудване се вдигнал, достигайки 65-70 % от общия брой МПС. Увеличението се дължи главно на миналите по-малко леки коли през пункта, в резултата на ограниченията и рестриктивните мерки за пътувания наложени от пандемията от Коронавирус 19, посочи инж. Низамов. Дружеството регистрира доходи за 2020 година 95 на 100 по отношение на 2019 година Като месеците, в които по Дунав мост 2 са минали минимум моторни транспортни средства са март и април, когато бяха затворени границите поради пандемията и не се знаеше по какъв начин ще се ръководи рецесията, добави Любомир Низамов. По-слабият трафик през предходната година се дължи и на многото поправки, които се правиха по интернационален път Е - 79, което извънредно доста затрудни придвижването на колите и обикновено бе трафикът да се пренасочи главно към Дунав мост при Русе.

През юни тази година Дунав мост 2 при Видин -Калафат ще означи осем години от своето разкриване и към днешна дата оборудването е чудесно поддържано механически. През предходната година не са осъществявани основни ремонтни действия, постоянно е осъществявана профилактика на обособени елементи. Част от ремонтните действия към момента се правят от компанията реализатор - FCC, тъй като към момента не са изтекли всички избрани гаранционни периоди, сподели инж. Любомир Низамов.

На Дунав мост 2 при Видин -Калафат, сме обезпечили всички нужни условия за безпроблемно прекосяване на колите. Граничният контролно-пропускателен пункт /ГКПП/ на Дунав мост 2 при Видин-Калафат е най- добре оборудваният надзорен пункт в България, е безапелационен Любомир Низамов. Навсякъде по инфраструктурата и методите към моста има сложени тоалетни, кошчета, сложени са знаци, указващи образуването на колони от коли, всекидневно се почиства регионът на Граничен контролно-пропусквателен пункт и инфраструктурата към него. За 2020 година сдружението е предало близо 30 тона битов боклук единствено от българската част на трасето към моста, добави Низамов.

За разлика от автомобилния трафик, при който натовареността е забележителна, опциите за железопътен транспорт по моста се употребяват минимално, уточни шефът на "Дунав мост Видин - Калафат " АД. Той добави, че има интерес към ж.п транспортите, преминаващи по оборудването, водят се диалози по отношение на опцията постоянно да минават през моста тъй наречените блок-влакове, само че към този момент това е към момента в областта на плановите изследвания. Така сега по моста минава само пътнически трен Видин - Крайова. За страдание, от другата страна - в Румъния, секторът сред Калафат и Крайова към момента не е задоволително осъвременен, към момента няма електрификация на железопътната мрежа и дистанцията сред двата румънски града, което по директна линия е към 90 км, с трен лишава три часа. Затова сега не се оправдават очакванията по повод развиването на железопътния трафик по моста - като изключим пътническия трен, средноседмично минават по два влака, само че те са епизодични, не са регулярни, по график, сподели инж.Низамов. И през 2020 година от време на време на пункта и по трасето преди моста, както на българска по този начин и на румънска страна, се образуваха километрични опашки, които несъмнено изнервят както водачите по този начин и работещите на трасето. Средното време за прекосяване на един автомобил през пункта е към 7 минути и това време е изцяло обикновено за прекосяване и обработка. Често се образуват огромни опашки, тъй като другите служби, работещи на пункта имат разнообразни по размер и времетраене отговорности. Свидетели сме, че през 2020 година, която бе нетипична година за целия свят, граничния надзор се завърна на всички места по границите в Европа.

На Граничен контролно-пропусквателен пункт "Дунав мост 2 " работят доста служби и прекомерно доста действия има на пункта - граничен, митнически и ветеринарен надзор, преминаващите коли подлежат на надзор за премерване на тежестта, на фискален и позволителен надзор, заплащат се разнообразни такси, а през тази година към този надзор се прибави и контролът по възнаграждение на неплатени санкции и контролът на Регионалните здравни служби /РЗИ/ по отношение на пандемията от Коронавирус 19. Всички тези институции имат избрани задания, които би трябвало да извършват и по този начин на процедура един автомобил, преминавайки през всички контроли времето му за обработка и прекосяване по трасето става за 7 минути, обясни обстановката Любомир Низамов. За потребностите на РЗИ са инсталирани специфични фургони, където се подават заявления, вършат се регистрации, в един миг се измерваше и температурата на водачите на МПС.

В подготвеност сме при положение на нужда да сложим спомагателни фургони за взимане на антигенни и PCR проби, добави Низамов и посочи, че когато и да е на денонощието на пункта се работи на 6 платна в едната посока. Открихме през 2020 година първата пътна връзка за бензиностанция и все още имаме ще няколко молби за свързване на обекти към инфраструктурата, сподели още шефът на "Дунав мост 2 Видин-Калафат ".

Всичките планове са на друг стадий и се надяваме, че до 1-2 години към тази бензиностанция ще са построени още една две пътни връзки, хотели, заведения за хранене и други обекти. По цялото трасе има избран огромен инвеститорски интерес, за създаване на разнообразни пътни обекти, добави Низамов.

Смесеното българо-румънско сдружение " "Дунав мост Видин-Калафат " АД поддържа уебсайт, фейсбук страница и мобилно приложение за трафика на коли по оборудването, което в действително време демонстрира придвижването и е огромно облекчение за водачите на коли и на всички преминаващи през този граничен пункт. Уеб камера на Дунав мост 2, свързващ Видин и Калафат демонстрира трафика / www.vidincalafatbridge.bg/. На уеб страницата на сдружението, интересуващите се могат да намерят доста потребна информация, добавя инж.Любомир Низамов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР