През 2020 г., в периода август-ноември, тридесет и пет африкански

...
През 2020 г., в периода август-ноември, тридесет и пет африкански
Коментари Харесай

Разгадаха мистерията на африканските мъртви слонове

През 2020 година, в интервала август-ноември, тридесет и пет африкански слона в Зимбабве умират при озадачаващи условия. По-рано същата година към 350 слона в прилежаща северна Ботсвана също умрат ненадейно в границите на три месеца.

Първоначално специалистите не могат да обяснят смъртните случаи, настъпили измежду най-голямата популация от слонове в Африка. Обвиняват бракониерството, отравянията и сушата.

Но последни проучвания демонстрират, че повода за нещастните произшествия е напълно друга. След анализиране на проби, взети от 15 от умрелите животни в Зимбабве,

се оказва, че слоновете са умряли от бактериална зараза.

Анализът, оповестен на 25 октомври в списание Nature Communications, демонстрира доказателства за зараза с малко позната бактерия, наречена Bisgaard taxon 45, която предизвиква отравяне на кръвта. На този стадий се знае малко за микроорганизма, с изключение на, че е свързван с рани от захапване от тигри и лъвове при хора. Бактерията е откривана и в катерици и папагали, отглеждани в плен.

На бактерията се приписва и с всеобщата гибел на 200 000 сериозно застрашени антилопи сайга в Казахстан през 2015 година

Смъртните случаи при слоновете в Зимбабве са настъпили, защото през сухия сезон питателните и водните запаси понижават, което принуждава животните да изминават все по-големи дистанции в търсене на вода и храна. А точно горещините и сушата са съдействали за експлоадиране на епидемията.

Според учените рисковите условия ще настъпват все по-често със затоплянето на Земята, което значи и повече смъртни случаи на слонове в бъдеще.

Смъртта на слоновете в Ботсвана се приписва на цианобактерии, известни още като синьо-зелени водорасли, само че към този момент не са оповестени спомагателни детайлности. Уточнява се и, че няма потвърдена връзка сред смъртните случаи на слонове в Зимбабве и Ботсвана.

Африканският слон е водещ тип, който е подложен на забележителен напън от бракониерство и загубата на местообитания. Включен в Червения лист на Международния съюз за отбрана на природата, броят на популацията е намалял със 144 000 сред 2007 и 2014 година, като продължаващите загуби се правят оценка на 8 % всяка година, осведоми CNNs.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР