През 2020 г. , в качеството си на Национален превантивен

...
През 2020 г. , в качеството си на Национален превантивен
Коментари Харесай

През 2020 г. омбудсманът провери спазват ли се човешките права в психиатрии, домове и арести

През 2020 година, в качеството си на Национален предпазен механизъм (НПМ), е ревизирал над 30, в които са настанени 3 495 души. Национален природонаучен музей е дирекцията, която реализира наблюдаване върху местата за задържане и отнемане от независимост - затвори, арести, центрове за настаняване от фамилен вид за деца и лица,, домове за възрастни с увреждания, психологични разстройства и деменция, центрове за мигранти и бежанци и други
Омбудсманът продължи да прави своя годишен мониторинг в пандизите, арестите, психиатриите, домовете за деца и възрастни в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура и пандемия от. Резултатът от инспекцията и рекомендациите до виновните институции, свързани с нарушени права на хората в институциите ще бъдат оповестени в края на м. февруари, когато бъде показан и годишния отчет на Национален природонаучен музей.
Сред тестваните обекти са Дом за лица с деменция в с. Горско Косово и Дом за лица с деменция в София, Държавна психиатрична болница Бяла, арестите в Стара Загора, Бургас, Кюстендил, Държавна психиатрична болница Церова кория и други
Национален природонаучен музей наблюдава осъществяването на предходните си рекомендации по отношение на процесите на деинституционализация на домовете за възрастни, материално-битовете условия, здравната грижа, обезпеченост на фрагменти в психиатричните лечебни заведения и в аратите, в това число спазването на ограниченията по отношение на Коронавирус –19.
Броят на жалбите до омбудсмана като Национален природонаучен музей за 2020 година е 658, като максимален % от тях са свързани с тъжби от лишени от независимост – 146 (медицинско обслужване, неприятни материални условия, храната, промяна на режима и др.). Жалби по отношение на българско поданство и позволения за престояване – 99, обективен правосъден развой 83 тъжби и други Проведените съвещания по телефона за 2020 от специалисти на Национален природонаучен музей са 213.
По-важни рекомендации и мнения на омбудсмана като Национален природонаучен музей:
Омбудсманът изпрати рекомендация до министъра на вътрешните работи за дейно и бързо следствие на сигналите на през м. юли и месец септември 2020 година В резултат на изпратената рекомендация по отношение на четирима полицейски чиновници бяха формирани дисциплинарни производства и наложени дисциплинарни санкции.
 Омбудсмана:Ръст на жалбите за нарушено право на благосъстоятелност, против ЧСИ и компании за бързи заеми Омбудсмана:Ръст на жалбите за нарушено право на благосъстоятелност, против ЧСИ и компании за бързи заеми
Чувствителен скок на жалбите на жителите до омбудсмана Диана Ковачева, в които я сезират за нарушавания, свързани с правото им на собст...
През 2020 година омбудсманът взе участие в 75-ата сесия на Комитета на Организация на обединените нации за унищожаване на всички форми на дискриминация против дамите, както и в Предварителната сесия на Универсалния периодически обзор по правата на индивида.
През 2020 година омбудсманът изпрати мнение по отношение на на жителите на Република България 2020-2030 година и проект за деяние към нея със период за показване на мнения - 1 ноември 2020 година, в която предложи методът на финансиране да е уеднаквен за всички здравни заведения за стационарно лекуване, като бъде привързан с качеството на предоставената здравна услуга, привличане на повече специализанти със компетентност „ Психиатрия “ и „ Детска психиатрия “, откриване на задоволителен брой подобаващи обществени услуги за деца с психологични разстройства, нуждата от повишение качеството на живот посредством сполучлива деинституционализация на болните с психологични болести и тяхната социализация посредством услуги в общността.
Беше изпратено и мнение по Закон за изменение и допълнение на, където омбудсманът изрази съществено терзание във връзка с разпореждания, с които се вкарват спомагателни учредения за отвод от даване на статут на разположение без поданство. Посочените оферти ще доведат до съществено усложнение на претендентите за лица без поданство и биха основали обилни бариери пред по-голямата част от хората без поданство в България за достъп до протекция. Предложените промени опонират на изчерпателния лист на клаузите за изключване в Конвенцията за статута от 1954 година на лица без поданство.
В изпратено до Народно събрание мнение по омбудсманът изрази противоречие с препоръчаните промени, които са свързани с ограничение на правото на престояване на чужденец с получена интернационална протекция до периода на издадените му български персонални документи, както и с въведените нови учредения за лишаване или преустановяване на предоставена интернационална протекция, свързани с неподаване на заявление за издаване на нови документи за идентичност по алинея 1 и 2 в случаите и в периода по член 63 а, алинея 2 от Закона за българските персонални документи. Омбудсманът обърна внимание, че Конвенцията за бежанците от 1951 година подсигурява правото на емигрант да остане на територията на страната, която му е предоставила протекция, като разрешава експулсиране единствено при условия, свързани със опасност за националната сигурност или запазване на публичния ред. Правото да останат на територията на страната на лица, на които е предоставена интернационална протекция, произтича от валидността на техния бежански или филантропичен статут, а не се лимитира до периода на издадените документи за престояване. Основанията за преустановяване или лишаване на интернационална протекция са изчерпателно изброени в интернационалното и европейското право, като измежду тях не попада неподновяване в период на персонални документи. Това изчерпателно изброяване се съдържа в Конвенцията за бежанците (чл. 1 C) и в Директива 2013/32/ЕС (чл. 44 и член 45).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР