През 2020 г., точно в началото на разгара на пандемията,

...
През 2020 г., точно в началото на разгара на пандемията,
Коментари Харесай

Технологичният център на Комерцбанк в София празнува две години на българския пазар

През 2020 година, тъкмо при започване на разгара на пандемията, немската Комерцбанк основа собствен развоен център в София. За провокациите и изводите от този развой описват Маркус Крьогер - шеф на " Технологичен център Комерцбанк София ", и Илияна Търнина - шеф " Човешки запаси ", " Технологичен център Комерцбанк София ". Каква съгласно вас е тайната на триумфа на Технологичния център на Комерцбанк в София? Какви са бъдещите проекти?
Маркус Крьогер: Нашата рецепта за триумф се крие в нашите хора. Висококвалифицирани експерти, потвърдили своя принос към централния офис. В момента в някои насоки софийският ни екип е от основно значение.

България ще продължи да бъде основно място поради техническите умения на екипите и качеството на доставяните услуги, които се възнамерява да се разрастват.
Как се построява фирмена просвета в започваща компания във време на пандемия?
Илияна Търнина: Културата на една организация е от извънредно значение за по-нататъшното задържане на експертите, които работят в нея. С други думи, от огромна значимост е културата ни да е в синхрон с вижданията и полезностите на всеки един от хората. В момента, в който започнахме построяването на центъра, имахме и комбинация от няколко разнообразни култури. Тази на организацията майка, изграждана над 150 години, само че и тази на една започваща компания в друг пазар.
Реклама
Отворихме вратите на нашия софтуерен център в разгара на коронавирус пандемията. Тоест нашата новостартираща организация имаше потребност от една характерна просвета. Такава на експерти, които обичат провокациите и не се опасяват да провокират статуквото, които обичат да градят, само че и да се преценяват с към този момент построеното от компанията майка, такива, които харесват опцията да основават и да поставят основите на бъдещата Комерцбанк в София.

Културата на съдействие остава от огромно значение, само че също е и огромно предизвикателство, защото през времето на отдалечена работа беше от особена компликация за нас да създадем солидни екипи. Усилията ни бяха ориентирани към построяването и на нов еластичен екип с дух на активност, която постигнахме главно посредством общата ни цел.

Друг значим миг за нашите сътрудници се оказаха търпението и разбирането на трансформацията, през която минаваме в стратегически проект, и смяната, която носи тя както за другите местоположения на компанията, по този начин и за нас в София. Огромна част от актуалните ни сътрудници пристигнаха в Комерцбанк точно тъй като видяха и припознаха тази просвета като своя.
За малко време Комерцбанк усили екипа си с 350 души. Как успявате да продължавате да притегляте качествени фрагменти в актуалната динамична конюнктура?
Илияна Търнина: Бих споделила, че когато Комерцбанк стартира в България, беше най-трудният миг. От една страна, предизвикателство беше преди малко почналата коронавирус зараза. Това повлия и направи още по-трудно нашето начало, защото хората се усещаха несигурни в ситуацията и избраха да не трансформират в този миг работното си място. Отделно от това ни беше належащо време да нареждаме Комерцбанк на пазара на труда с нашите бъдещи цели. И фактически всяко начало е предизвикателно, само че с екипни старания успявахме малко по малко да се движим напред. От един миг нататък, когато триумфът на начинанието към този момент беше забележим и доверието, което създадохме, към този момент се усещаше, привличането на нови експерти стартира да тече по-гладко.
Реклама Какво ви оказа помощ да се справите?
Илияна Търнина: Беше сложен миг и доста разчитахме на нашите мениджъри. Всъщност те бяха и главният мотиватор и главният човек, към който всеки един от техните екипи се обръщаше в сложните моменти, през които минават по време на онбординга.

Екипността я постигахме посредством постоянни срещи, въпреки и виртуални. Не спирахме с начинания за основаване на общности, като се стараехме да допираме хората и отвън работата. Целта ни в последна сметка беше да демонстрираме на хората, че те са повече от просто чиновници в една компания. Виждахме и предпочитание за присъединяване от тяхна страна макар рестриктивните мерки. Видяхме, че хората, макар че са отдалечено позиционирани, не са дистанцирани. Мисля, че успяхме да създадем една атмосфера на топлота.
Какви провокации очаквате идващите години?
Маркус Крьогер: Най-голямото ни предизвикателство е да продължаваме да растем и да привличаме верните хора. Направихме огромни крачки със съдействието си с българските просветителни заведения. Освен това ние мощно имаме вяра, че можем да станем желан шеф на българския пазар.
Какви са проектите ви отсега нататък - да залагате повече на офиса, повече на отдалечената работа или хибриден модел?
Илияна Търнина: Вярваме, че нито една прекаленост не носи положителни резултати, тъй че не желаеме да принуждаваме хората да са единствено у дома или единствено в офиса. Залагаме на хибридния модел, при който както мениджърите, по този начин и чиновниците да могат да балансират сред работа и персонален проект. Имаме да вземем за пример много сътрудници, които работят отвън София и идват в офиса понякога. Разбира се, продължаваме да считаме, че физическото наличие е значимо за компанията и за самите хора, защото оказва помощ за тъкмо това идентифициране с нея.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Технологии 3 Пазари 1 Политика 2 Свят 3 Свят 1 Свят 2 Политика 3 Свят Реклама Как запазвате това възприятие за принадлежност на хората към компанията?
Илияна Търнина: Принадлежността към една компания съществува тогава, когато чиновниците й се припознават в нейните полезности и бъдещи цели. Точно поради това при нас още на равнище асортимент вършим нужното синхронизиране с всеки претендент, с цел да може той/тя да реши дали се разпознава като част от тази компания и нейните полезности и тактика за развиване. Оттам нататък това пътешестване продължава през шерването на общите триумфи в световен аспект и на равнище екип, откритото говорене за дребните и огромните провали, прозрачността при взимането на решения и разговора с високите равнища в организацията, построяването на отборен дух и положителни взаимоотношения с сътрудници във и отвън България.
А по какъв начин задържате тези чиновници?
Илияна Търнина: Задържането на хора е от главните цели на всяка компания и Комерцбанк не е изключение. Факторите, които ангажират, надлежно задържат хората на едно работно място, са самостоятелни и многообразни. Това, към което се стремим обаче ние и е в основата ни за едно дълго пътешестване с нас и нашите чиновници, е разговорът. Искаме да чуваме какво ни споделят хората, желаеме да знаем какво е значимо за тях, за тяхната визия, за техния работен ден, за тяхното схващане, над които работим.

Едно от нещата, които аз персонално виждам и оценявам, е гъвкавостта по отношение на другата просвета и пазар, както и способността на тази другояче много солидна конструкция да се приспособява локално. Разбира се, постоянно има някакви рационални граници, само че има схващане за това, че при нас някои неща може да не работят добре, че може би има потребността да внедрим разнообразни придобивки. Колегите ни от компанията майка в Германия не гледат на нас като на една сателитна локация. Виждаме всекидневно партньорство, в което сме сложени на равни начала. Участваме в планове, които са от голямо значение за стратегическото развиване на банката в бъдеще.

Отделно хората имат опция да видят директните резултати от техните старания. Когато има разговор, има и ангажирани чиновници.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Какви благоприятни условия за кариерно развиване предлага Технологичният център на Комерцбанк в София?
Илияна Търнина: Въпреки относително плоската конструкция на банката опциите, които се откриват пред сътрудниците ни, са доста разнородни. Все още сме в самото начало на построяването на центъра в България, само че към този момент към 10% от нашите сътрудници влязоха в нови функции и надлежно имат опция да се допрян до нови планове и нови технологии или равнища на отговорности. Кариерните пътища, които една толкоз огромна институция може да предложи, са атрактивни освен за младши, само че и за старши експерти и включват както отвесно и хоризонтално развиване, по този начин и в посока други позиции, които са на същото равнище, само че пък дават опция за опит в друга сфера, друг екип, разнообразни технологии.

Също по този начин предлагаме и благоприятни условия във и отвън нашата локация. Банката е задоволително отворена да дава кариерни благоприятни условия в другите местоположения, в които работи. В момента вкарваме и формалната ни стратегия с вероятни кариерни стъпки, която ще даде късмет на нашите сътрудници да изберат най-хубавата кариерна цел за себе си и да получат съответната поддръжка от своите мениджъри в събирането на нужните познания и умения за постигането на тази цел.
Една от главните компликации при набирането на чиновници в България постоянно се оказва намирането на управнически фрагменти. Каква е обстановката при вас?
Илияна Търнина: За нас беше извънредно значимо в самото начало, когато стартирахме, да наемем верните мениджъри. При старта на новата локация, изключително във време като коронавирус рецесията, опитът на верните мениджъри в действителност оказа помощ за това да изградим тези екипи по сполучлив метод. Както към този момент загатнах, те бяха и главният мотиватор на тези хора тогава, когато екипите бяха по скоро затворени и компанията като че ли не се виждаше в нейната целокупност.

Вярвам, че се справихме. Сега на този стадий, когато към този момент сме положили хубава основа в това отношение, сме доста склонни и към този момент имаме значително образци за мениджъри, които сме построили вътрешно. Имаме и много огромно количество дами, които са промотирани в мениджърски функции, подкрепени, несъмнено, да придобият знанията и уменията, които им трябват за тази отговорност.

В тази връзка ще е забавно да се добави, че 40% от мениджърите са дами. Това е нещо, с което изключително доста се гордеем.
Какво не знаят хората за Комерцбанк, което е значимо да схванат?
Маркус Крьогер: Ние не сме просто немска банка, която дава финансиране и поддръжка на немски компании. Ние се стремим да предложим новаторски и надеждни ИТ услуги, с цел да ги поддържаме. Част от тази поддръжка идва от места като София и ролята на тукашния офис следва да се усилва през идващите години. Ние сме тук, с цел да способстваме нововъведенията и дигитализацията в банковата промишленост благодарение на напредничавите ни български сътрудници.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР