През 2020 г. приходите от акцизи, ДДС при внос, мита

...
През 2020 г. приходите от акцизи, ДДС при внос, мита
Коментари Харесай

Митниците събрали повече от планираното за 2020 г.

През 2020 година приходите от акцизи, Данък добавена стойност при импорт, мита и санкции, събрани от Агенция " Митници ", са в размер на над 9,160 милиарда лв.. Това надвишава с 91.8 млн. лв. (1%) плануваното за годината, оповестиха от организацията. 

Данните от годишния доклад на организацията сочат, че през миналата година икономическата интензивност е била на относително високо равнище, което е разрешило на обособени браншове да записват растеж от позиция на заплатените посредством Агенция " Митници " налози. 

През 2020 година касовите приходи от данък са били в размер на над 5,444 милиарда лв.. Спрямо миналата година, приходите от данък на тютюневи произведения регистрират растеж от 1.5%, като количествата на обложените с данък цигари нарастват с 0.9%, междинните ставки на акциза при цигарите - с 0.2%, а количествата тютюн за пушене - с 11.5% при опазване на акцизната ставка. 

Постъпленията от Данък добавена стойност при импорт на артикули през 2020 година са били в размер на близо 3,5 милиарда лв.. Повишение на постъпленията на Данък добавена стойност от импорт по отношение на миналата година се регистрира при групите " Храни и питиета ", " Инвестиционни артикули " и " Потребителски артикули ". Понижение има при " Промишлени доставки ", " Горива и смазочни материали " и " Транспортно съоръжение ". 

През 2020 година постъпленията от мита са били 209.9 млн. лв.. От Агенция " Митници " означават още, че макар ограничаващите ограничения в другите страни, на годишна база броят на обработените от организацията товарни пътни транспортни средства се е нараснал с 5,66%. 

" Възстановяването от Covid-19 рецесията ще бъде съществена тематика на 2021 година освен за българските митници, само че и за Световната митническа организация. Затова Международният ден на митниците - 26 януари е подобаващ мотив да обобщим свършеното и да си сложим задания за идващия интервал, а задачата е постоянно дейна и екипна работа в поддръжка на светлия бизнес и фиска ", коментира директорът на Агенция " Митници " Георги Костов при представянето на доклада. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР