През 2020 г., първата година от пандемията от COVID-19, в

...
През 2020 г., първата година от пандемията от COVID-19, в
Коментари Харесай

В ЕС са били изхвърлени около 127 килограма храна на глава от населението през 2020 г.

През 2020 година, първата година от пандемията от COVID-19, в Европейски Съюз са били изхвърлени към 127 кг храна на глава от популацията, демонстрират данни на европейската статистическа работа.

Домакинствата генерират 55% от изхвърлената храна, което съставлява 70 кг на глава от популацията. Останалите 45% са боклуци, генерирани по веригата за доставка на храни.

Тази информация идва от първия мониторинг на питателните боклуци в целия Европейски Съюз, оповестен от Евростат.

Справянето с питателните боклуци от потребителите остава предизвикателство както в Европейски Съюз, по този начин и в международен мащаб. Хранителните боклуци в семействата са съвсем два пъти повече от питателните боклуци, произлизащи от секторите на първичното произвеждане и производството на хранителни артикули и питиета (14 кг и 23 кг на човек - надлежно 11% и 18%). Това са браншове, в които в които съществуват тактики за понижаване хранителни боклуци.

Ресторантите и питателните услуги дават отговор за 12 кг хранителни боклуци на глава от популацията (9%), до момента в който търговията на дребно и друга дистрибуция на храни е секторът с минимум количество хранителни боклуци (9 кг или 7%). Въпреки това въздействието на локдауните против разпространяването на COVID-19 върху тези два бранша към момента се проучва.

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР