През 2020 г., първата година на пандемията от КОВИД-19, в

...
През 2020 г., първата година на пандемията от КОВИД-19, в
Коментари Харесай

През 2020 година в ЕС са изхвърлени около 127 килограма храна на човек

През 2020 година, първата година на пандемията от КОВИД-19, в Европейски Съюз са изхвърлени към 127 кг храна на човек от популацията, регистрира Евростат. Домакинствата са виновни за 55 на 100 от изхвърлената храна или 70 кг на човек от популацията. Останалите 45 на 100 са боклуци, генерирани по веригата за доставки.

Справянето с питателните боклуци от потребителите продължава да е предизвикателство, както в Европейски Съюз, по този начин и в международен проект. Хранителните боклуци на семействата са съвсем два пъти повече от изхвърлените от секторите за първично произвеждане и произвеждане на хранителни артикули и питиета (14 кг и 23 кг на човек от населението; 11 на 100 и 18 на 100 съответно). В тези браншове се ползват тактики за понижаване на питателните боклуци.

Ресторантите и питателните услуги са генерирали 12 кг хранителни боклуци на човек от популацията (9 на сто), а търговията и дребно и други типове дистрибуция на хранителни артикули са секторът с минимум хранителни боклуци (9 кг или 7 на сто), само че въздействието на локдауните поради пандемията върху тях към момента се проучва.

Допълнителни данни за отпaдъците са включени в инструмента за интерактивна визуализация на Евростат, който демонстрира статистически данни, свързани с Европейската зелена договорка. Той показва общ обзор на 26 индикатори, разграничени в 3 съществени тематики: понижаване на климатичното въздействие, отбрана на нашата планета и здравето и гарантиране на зелен и обективен преход. Допълнителни статистически данни за отпадъците са налични в рамката на Европейски Съюз за мониторинг за кръговата стопанска система.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР