През 2020 г. отбелязваме Международния ден на труда в условията

...
През 2020 г. отбелязваме Международния ден на труда в условията
Коментари Харесай

9 030 фирми искат да спасят работниците си по схемата 60/40


През 2020 година означаваме Международния ден на труда в изискванията на пандемия от COVID-19, която провокира световна рецесия и принуди всички страни да вземат ограничения за отбрана на здравето на жителите и за намаляване на социално-икономическите последствия от наложените ограничавания в битката против разпространяването на заболяването. Усилията на Министерството на труда и обществената политика са ориентирани към подкрепяне на най-нуждаещите се групи хора, само че и към запазването на работните места, което ще подтиква по-бързото възобновяване на пазара на труда, стопанската система и приходите на хората след рецесията.

Към 30 април 9 030 работодатели от цялата страна са подали заявки за приемане на обезщетения от страната за гарантиране на заетостта на 131 146 служащи по мярката 60/40.

Националният застрахователен институт към този момент е изплатил 7,841 млн. лева обезщетения на 1 961 работодатели за общо 25 249 служащи и чиновници, като заплащанията се вършат всеки ден. 48% от подкрепените до момента предприятия са от седем стопански действия: заведения за хранене и заведения за бързо обслужване - 12,88%, питейни заведения - 9,32%, хотели и сходни места за настаняване - 8,65%, търговия на дребно в профилирани магазини с други нехранителни артикули - 8,02%, туристическа агентска и операторска активност - 3,52%, действия в региона на спорта - 3%, различен пътнически сухопътен превоз - 3,00%.

Одобрените предприятия са най-вече от секторите, чиято активност беше лимитирана със заповедта на министъра на опазването на здравето при започване на изключителното състояние. Останалата част от получилите поддръжка компании са от 163 стопански действия. Сред тях са: Търговия на дребно в неспециализирани магазини - 2,69%; Производство на хлебни и тестени произведения - 1,94%; Други лични услуги (пране, химическо почистване, фризьорски и козметични услуги) - 1,86%; Търговия на дребно в профилирани магазини с текстил, железария, артикули за обзавеждане и битови електроуреди – 1,86%; Товарен авто превоз и услуги по пренасяне – 1,70%, и други

Благодарение на възходящия брой чиновници, които резервират работата си, понижава броят на останалите без работа, които се записват в бюрата по труда. На 30 април са се записали 1637 души, което е над три пъти по-малко спрямо преди по-малко от три седмици. Нарастването за интервала от началото на изключителното състояние е с 91 783 безработни. Въпреки рецесията от ден на ден хора намират нова работа благодарение на трудовите медиатори в бюрата по труда. Само на 30 април те са 1007. От началото на изключителното състояние на 13 март работа са почнали 19 134 безработни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР