През 2020 г., когато мерките за ограничаване на COVID-19 бяха

...
През 2020 г., когато мерките за ограничаване на COVID-19 бяха
Коментари Харесай

Гърция с най-голям спад на емисиите на СО2 в ЕС през 2020 г.

През 2020 година, когато ограниченията за ограничение на COVID-19 бяха необятно въведени от държавите-членки на Европейски Съюз, излъчванията на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива (главно нефт и петролни артикули, въглища, торф и естествен газ) са спаднали с 10% в Европейския съюз спрямо предходната година. Това оповестяват от статистическата работа на Европейски Съюз (Евростат).  

Според изчисленията излъчванията са спаднали през 2020 година във всички държави-членки на Европейски Съюз, като максимален е спадът в Гърция (-18,7%), следвана от Естония (-18,1%), Люксембург (-17,9%), Испания (-16,2%) и Дания (-14,8%). Най-ниски понижения се следят в Малта (-1,0%), Унгария (-1,7%), Ирландия и Литва (и двете -2,6%).

Емисиите на CO2 от потреблението на сила способстват основно за световното стопляне и съставляват към 75% от всички излъчвания на парникови газове в Европейски Съюз. Те се въздействат от фактори като климатични условия (например студена / дълга зима или горещо лято), стопански напредък, бройка на популацията, превоз и промишлени действия, отбелязва Евростат.  

Емисиите на CO2 от изкопаеми горива се генерират при изгарянето им за цели като произвеждане на електрическа енергия, превоз, произвеждане на стомана и други Следователно вносът и износът на енергийни артикули оказват въздействие: да вземем за пример, в случай че въглищата се внасят за произвеждане на електрическа енергия това води до увеличение на излъчванията в страната вносител, до момента в който в случай че се внася електричество като такова, то няма резултат върху излъчванията в страната вносител, защото тези излъчвания ще бъдат регистрирани в страната експортьор, където е създадено електричеството.

През 2020 година във всички страни се следи очевиден спад в потреблението на изкопаеми горива (твърди въглища, лигнитни въглища, шистов петрол и петролни пясъци, петрол и петролни артикули и естествен газ). Най-голямо понижение се следи при всички типове въглища.

Потреблението на петрол и петролни артикули също понижава в съвсем всички държави-членки, до момента в който потреблението на природен газ понижава единствено в 15 държави-членки и се усилва или остава на същото равнище в останалите 12 страни. За разлика от това делът на възобновимите енергийни източници (особено вятърни, хидро и слънчеви) в производството на електрическа енергия нараства доста (> 80 Тераватчаса повече произвеждане на електроенергия). 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР