През 2020 г. 9% от гражданите на Европейския съюз не

...
През 2020 г. 9% от гражданите на Европейския съюз не
Коментари Харесай

Станишев на форума От фермата до трапезата: 9% в ЕС не могат да си позволят месо всеки 3 дни

През 2020 година 9% от жителите на Европейския съюз не са могли да си разрешат месо или риба всеки 3 дни.

Тези данни огласи евродепутатът от Българска социалистическа партия Сергей Станишев на кръгла маса  " Да изхраним Европа по време на рецесия - провокации и благоприятни условия на тактиката " От фермата до трапезата ", проведена от него и алените евродепутати.

 

" Ние би трябвало да излезем от чисто вътрешната ни черупка – без да имаме сътрудници в Европейски Съюз, няма да реализираме задачите си, каквито и да са те ", сподели още някогашният министър председател.

 

" През май 2020 година Европейска комисия одобри тактиката " От фермата до трапезата ", част от Зелената договорка на Европейски Съюз. Много от предложенията по нея са чувствителни, противоречиви и нелеки за осъществяване, има вътрешни разминавания в мненията. Затова полемиката е нужна и една от задачите ни през днешния ден е да бъде реализиран баланс ", сподели при започване на словото си Станишев.

По думите му доста от дейностите по тактиката към този момент са в развой на приемане и разискване, само че наред с това се случиха доста нови неща сред 2020 година и днешната дата – пандемия, война. " Уроците, които претърпяваме, би трябвало да бъдат включени в политиката на Европейски Съюз ", счита Станишев.

Според него политическата воля е нещо позитивно и значимо, само че решенията би трябвало да се вземат въз основата на експертиза, която е всеобхватна.

Станишев уточни като цели на днешната среща предприемането на стъпки към образуване на национална позиция с необятна социална поддръжка, съгласуване с позиции на други страни и образуване на обединения, " да формулираме национална позиция, само че да работим и с други ", акцентира евродепутатът. По мнението му дебатите би трябвало да отидат оттатък нормалната ни реакция, че " това няма да стане ", би трябвало да имаме отворени рецептори към позицията на другите. " Не можем да бъдем статични, нещата се трансформират ", сподели още Станишев.

Евродепутатът приключи изявлението си с три апела – към Министерството на земеделието да обясни на всички какво следва, към браншовите организации да не чакат цялата работа да бъде свършена от аграрното ведомство, а да взимат отношение, към университетските среди, без чиято експертиза нито един от тези процеси не може да бъде изпълнен.

" Европа отново е пред промени, този път е най-голямата от доста време насам – най-екологичната, най-скъпата. Но Европа я мислеше в спокойни, устойчиви, подредени времена, до момента в който не се случи война, която промени всичко – цените на базовите горива, достъпността и цените на торовете, транспортните пътища ", уточни министърът на земеделието Явор Гечев.

Той посочи, че може би задачите са се оказали прекомерно високи. Аграрният министър уточни, че 50 на 100 от оранжериите в Европа не са засели тази година. Гечев сподели още, че е мъчно да обяснят на браншовите организации за какво съществуват някои от схемите в новите политики. " Не споделям това тъй като съм черноглед, в противен случай, би трябвало да сме амбициозно зелени ", добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

По мнението му, в случай че тактиката беше международна, всичко щеше да е наред. Но сега се следи нарастване на вноса от трети страни.

" Тази полемика е първата в Европа, само че съгласно мен ще " повлече крайник " за още такива ", сподели Гечев и напомни, че България към този момент е декларирала, че ще трансформира стратегическия си проект за Общата селскостопанска политика. " Нещата се трансформираха и би трябвало да таргетираме нови цели, в този момент е времето да отворим полемиката ", акцентира той и добави, че в тези срещи се раждат национални позиции.

Според Сорин Моисе, държавен секретар за земеделието от Румъния, единение, взаимност и непоклатимост са нужни в днешно време. " Този спор е нужен, тъй като би трябвало да подсигуряваме, че нашите цели, избрани от Европейска комисия и заложени в тактиката, ще бъдат превърнати на процедура ", добави той.

Според Моисе доста скъпо време е било изгубено в битката с световното стопляне, а смяна в питателните вериги е нужна, с цел да се предотврати загубата на запаси.

" През последните две години се отварят нови благоприятни условия пред нас – за тях желая да приказваме през днешния ден. Трябва да приказваме за взаимност с Украйна и да подсигуряваме зеления преход, само че преди всичко би трябвало да подкрепим нашите фермери ", сподели румънският държавен секретар.

По думите му би трябвало да се занимаем с отглеждането на животни – ще понижим броя на кравите, само че с какво ще ги сменяем. " Насекомите не ни дават мляко ", пошегува се Моисе.

Според него що се отнася до понижаване на пестицидите, са нужни ограничения за всяка страна поотделно, а не едни ограничения за всички страни. " Трябва да сме дружно, тъй като дружно сме по-силни ", заключи той.

Събитието е по самодейност на евродепутата Сергей Станишев и Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал и е структурирано в три съществени панела: " Въздействието на голям брой рецесии - възходящи районни неравенства ", " Храна и здраве " и " Конкурентоспособност и търговия ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР