През 2020 броят на осиновените деца в България е 418,

...
През 2020 броят на осиновените деца в България е 418,
Коментари Харесай

Тайната на осиновяването: Може ли да бъде премахнато изискването към родителите?

През 2020 броят на осиновените деца в България е 418, а доникъде на тази година цифрата е 233. В същото време пораства броят на прекратените осиновявания. За предходната година те са 13.

На този декор първата българска приказка, в която основен воин е осиновено дете, към този момент е реалност. Книжката е основана, с цел да помогне на родителите да опишат на осиновеното си дете истината за неговия генезис и историята на тяхното семейство.

Снимка: btvnovinite.bg

Още от дете Пламен от Шумен има подозрения за произхода си. Дълги години не пита, с цел да не тормози осиновителите си. Когато е на 51 години, мъжът взема решение да потърси биологичното си семейство. Разбира, че родителите му са умряли, само че открива, че има 7 братя и сестри, осиновени в разнообразни елементи на страната, без да подозират един за различен.

„ Първият дребен потрес беше, че имам близначка. Тогава безусловно стоях на дивана и в случай че не стоях несъмнено щях да падна. После разбрах, че сме толкоз доста – 8 деца, 4 девойки и 4 момчета. За мен беше наслада, тъй като не всеки има такова огромно семейство “, споделя Пламен.

Снимка: btvnovinite.bg

Сега, макар дистанцията, роднините се стремят да наваксат изпуснатото време дружно.

„ Ние толкоз бързо стопихме дистанцията, все едно в никакъв случай не сме били разграничени. Особено с моята близначка, която също е осиновена “, споделя още мъжът.

А когато не съумяват да се вижда задоволително постоянно, наложително си звънят по телефона.

Снимка: btvnovinite.bg

Пламен е един от първите българи, който посредством законови промени се пробва да отстрани „ тайната на осиновяването “.

„ Когато потеглих по формален път да намеря новина за биологичните си родители, на всички места имаше извънредно здрава бюрократична стена – член 105 от Семейния кодекс и край, до такава степен опираме. По неведоми пътища доближих до информацията, може би лиши към 3-4 месеца. При мен щастливо, само че има хора, които търсят с години и не могат да намерят “, отбелязва Пламен.

Снимка: btvnovinite.bg

„ За момента България е единствената страна в Европейски Съюз, която пречи на хората да схванат своя биологичен генезис. Има доста аргументи човек да желае да го разбере, както персонални, по този начин и здравословни. За съжалени сега в България това се случва доста мъчно и е съвсем невероятно “, отбелязва Димитра Мирчева – основен редактор и съавтор на книгата „ Така стартира всичко “.

Мариана Кръстева и брачният партньор й осиновяват дребната Калина, още до момента в който е бебе. Тя счита, че осиновените деца би трябвало да знаят това. Историята на фамилията й я въодушевява за основаването и илюстрирането на книжката „ Така стартира всичко “. Днес щерка й е на 8 и е наясно със всичко.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Още с първите месеци имахме потребност да намерим верния метод, по който да й разкажем нейната история посредством метафората. В фамилиите с осиновени деца би трябвало да се приказва за това от напълно рано. Просто от момента, в който детето влезе в дома “, счита Мариана Кръстева – илюстратор на книгата и майка-осиновител.

Друг сериозен проблем у нас са прекратените осиновявания, които в допълнение повреждат нежната детска душeвност.

„ В момента броят на разсиновяванията в България пораства, до момента в който в Европа е редуциран до минимални стойности. Това постоянно е било законно и допустимо, само че наклонността не е позитивна. Проблемите са най-много за детето. То откакто един път е било оставено, втора такава разлъка сигурно се отразява доста зле на неговото себеусещане “, споделя Димитра Мирчева.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Нашите политици са ни длъжници, тъй като неглижирането на това нещо носи един прочувствен товар, който прави индивидът несъответстващ към ситуацията. Крайно време е член 105 от Семейния кодекс просто да си отиде, да замине в историята “, безапелационен е Пламен.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР