През 2019 година средният месечен приход на един гражданин в

...
През 2019 година средният месечен приход на един гражданин в
Коментари Харесай

Колко печелят германците? Ето заплатите от 2019 година:

През 2019 година междинният месечен доход на един жител в Германия е бил 3994 евро бруто, т.е. преди да бъдат отчислени таксите за налог, здравна застраховка, застраховка против безработица, обществена такса и други. Излиза, че междинният годишен брутен приход в Германия възлиза на близо 48 000 евро. Не бива да се не помни, че доста работодатели изплащат и спомагателни бонуси - като коледни или летни надбавки. През 2010 междинният месечен брутен приход е бил малко над 3200 евро.

През миналата година междинната работна заплата при дамите е била с към 20% по-ниска, в сравнение с при мъжете. Като цяло обаче през 2019 заплатите са се покачили по-силно, в сравнение с през предходните две години. Според специалистите обаче, на тази възходяща наклонност ще бъде комплициран край - поради рецесията от ковид. Покрай банкрутите на компании и растящата безработица приходите на германците ще намалеят, а това ще се отрази и на пенсиите, чийто растеж върви ръка за ръка с растежа на брутната заплата.

Различните сектори в Германия заплащат много разнообразни заплати. В секторите банково и застрахователно дело, информатика и връзки, енергетика междинните месечни хонорари се движат в диапазона 5137 евро - 5393 евро бруто. Още по-добри пари се изкарват в нефтодобива и сродните му действия, където междинните заплати са даже сред 6000 и 7000 евро преди налози. Доста по-ниски са приходите в хотелиерския и ресторантьорския отрасъл, където приблизително на месец се изкарват 2451 евро бруто. Не са по-добре и тези, които се занимават с трудово ходатайство. В този сегмент се изкарват приблизително 2460 евро бруто.

Добра заплата и без висше?

Нивото на заплатата зависи, несъмнено, и от това в каква компания работи човек. По-големите компании нормално заплащат повече. Освен това приходът зависи и от профилираните знания - да вземем за пример в региона на осведомителните технологии, а и от отговорностите, които поема служащият. Университетската тапия нормално е фактор, който благоприятства по-високите приходи, само че това не е наложително. В Германия има и хора без висше обучение, които печелят сносно. В множеството случаи те са минали дуално образование в границите на две или три години. Ето и позициите, при които могат да се изкарват положителни пари и без тапия от университет:

Регионален началник на верига от магазини може да стигне до годишна заплата от 73 000 преди налози. Търговските представители във фармацевтичния отрасъл изкарват годишно над 68 000 евро бруто. И в IT-сектора доста хора без висше обучение печелят добре. Както и данъчните съветници - по към 60 000 бруто на година.

А кои висшисти получават най-хубави заплати?

На първо място са медиците. Един основен доктор печели годишно над 117 000 евро бруто - това са близо 10 000 на месец. Над 80 000 евро годишно изкарват фондовите и акаунт-мениджъри, както и лекарите-специалисти. Между 5000 и 7000 евро бруто на месец можете да печелите още в тези специалности: патентно инженерство, банково консултантство, юрисконсулти, стопански контролинг, информатика с управителни отговорности.

Федералната статистическа работа е пресметнала още с какъв веществен и финансов запас разполагат хората в Германия. През 2018 година едно домакинство в Западна Германия е имало общи материални запаси на междинна стойност към 180 000 евро, а в Източна Германия - към 88 000 евро.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР