През 2019 година е много вероятно между Израел и Иран

...
През 2019 година е много вероятно между Израел и Иран
Коментари Харесай

Самуел Ардити: Битката ще е за Северен Израел

През 2019 година е доста евентуално сред Израел и Иран да избухне война, предвижда в последните дни на февруари „ Нешънъл интерест “ (The National Interest) в своя публикация. Изданието написа даже, че спорът сред двете страни към този момент набира мощ, а за образец беше посочена рецесията към свалянето от противовъздушната защита на Сирия на израелски Ф-16, а от Израел пък на ирански дрон на 10 февруари.

Същия ден Израел разгласи, че е направил въздушни удари по детайли на противовъздушната защита и ирански обекти в Сирия. Малко по-късно министър председателят Бенямин Нетаняху предизвести Иран да не тества решимостта на Израел.

„ Нешънъл интерест “ предизвести, че Иран разполага с контингент от към 20 000 души - шиитски милиции, военни елементи от афганистанци и пакистанци, който води война в Сирия и който може да бъде хвърлен против Израел следващата година, като това предизвика войната сред двете страни.

Ние евреите постоянно сме били гонени от империята на злото. От фараоните, тогава Мойсей бяга от Египет, след това Рим, тогава робите бяха силата (днес е петролът), а ние евреите бяхме срещу робството и по тази причина Рим ни смачка. Сега Иран. Така стартира диалогът ни с известния израелски държавник Самуел Ардити* за обстановката в Близкия изток.

Иранците приготвят нуклеарно оръжие и балистични ракети. Израел е наоколо, само че Европа и вие сте в заплаха. Израел разчита на подводници с нуклеарно оръжие. Страната ни е дребна, 1-2 ракети и край. Ама ще вземем 30 млн. иранци със себе си, както е споделил Самсон, разсъждава Ардити.

Той е уверен, че борбата към този момент е почнала и дава същия образец с рецесията от февруари. По думите му борбата ще е за Северен Израел - „ ще стигнем до спор, в случай че иранците не се върнат в Иран. Това ще е Армагедон " – отсича Ардити.

Израел е в положителни връзки с умерените араби (дава образец със Саудитска Арабия), които виждат имперските настройки на Иран.

Какво търси Иран в Сирия? Не можем да се съгласим и с наличието на Иран в Ливан. Опасно е за нас – и ще има война. Това ще бъде последната борба, прави прогноза и Самуел Ардити.

Той вижда растяща заплаха и в съветската, и в турската интервенция.

А какво търси Владимир Путин в Сирия. Защо хората по света мълчат. Трябваше да има демонстрации пред всички съветски посолства. Стига с насилието, декларира общественикът и добавя: "Нашите не знаят какво е Русия. Нетаняху не може да разбере комунизма. Путин доста хубаво се усмихва и мисли, че е хванал Господ за шлифера. Но приказва за нови ракети и нови бойни самолети „ против непознати сили “ в Сирия ".

А турският президент Реджеп Тайип Ердоган – той е срещу Башар Асад, само че ние, израелците, се уповаваме на нашите си сили, разяснява Ардити. Ердоган обаче желае всички земи, които са били в Османската империя. Той е рисков мегаломан. Опитва се да се върне и в Ерусалим, откъдето англичаните изгониха османците преди 100 година, акцентира Ардити.

Има ли ярък лъч за района?


Изглежда има. Заговори се за американски проект, съгласно който с посредничеството на Саудитска Арабия и Египет, Израел ще даде на палестинците 90% от Западния бряг.

Планът може да се реализира при благосклонност. Ако забележим, че ще донесе същински мир, счита Ардити. Но акцентира, че водачът на Палестинската автономност Махмуд Абас надали ще одобри. Палестинците не бързат – „ те споделят – времето работи в наша изгода. Ние имаме време “.

Ардити споделя, че като строителен инженер е разговарял по обекти с доста служащи араби, които му казвали: кръстоносците ги изядохме за 200 година, вас ще ви изядем по-бързо. Той припомня, че палестинците не желаят да признаят Израел като страна. „ Казват – ще има две страни – едната ще е палестинска, в която няма да живеят евреи, а другата ще бъде страна на всички жители без да има еврейски темперамент. Питали имама на Ерусалим – кой построи храма. Той дава отговор – ангелите го построиха ".

Питаме Ардити има ли България някаква роля, с оглед засилващата се интензивност на страната ни във връзките с арабския свят? Той дава отговор, че България може да е медиатор сред Израел и арабския свят. За нас би била потребна такава роля. България ни избави, само че не знам дали арабите са удовлетворени от този факт...

*Самуел Ардити е потомък на античен еврейски жанр от Русе, племенник на световноизвестния публицист Елиас Канети. Баща му - Бенямин Ардити, е лидер на Ционистката ревизионистка еврейска партия в България. Самият Самуел емигрира със фамилията си в Израел през 1949 година, още дете. През 1960 година приключва Техническия университет в Хайфа. Той е бележит държавник, откривател по тематиката за ориста на евреите през Втората международна война и създател на книгите „ Спомени от годините на Холокоста – 1940–1943″ в 5 елементи и „ Човекът, който изигра Хитлер: Цар Борис III – гонител или другар на българските евреи “. Носител е на "Златна клонка " за принос в българо-еврейските връзки на Министерство на външните работи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР