През 2019 г. Турция обяви 11 ноември за Национален ден

...
През 2019 г. Турция обяви 11 ноември за Национален ден
Коментари Харесай

В Турция засаждат 252 милиона фиданки, за да спасят опожарен...

През 2019 година Турция разгласи 11 ноември за Национален ден на горите, като в страната провеждат всеобщо засаждане на фиданки. След опустошителните горски пожари това лято, засаждането закупи изключителна значимост. След месеци на подготовка се възнамерява тази есен да стартира залесяването на площите потърпевши от обширните пожари.



Бекир Караджабей, началник на Главна дирекция по горите, разгласи за Анадолската организация (AA), че възнамеряват да засадят минимум 252 милиона фиданки в цялата страна до края на тази година и че разполагат с задоволително ресурси, с цел да реализиран тази цел.

Националният ден на горите, стартиран от Ердоган, счупи голям брой върхове през първата си година за максимален брой фиданки, засадени на едно място, също по този начин повече от 303 000 фиданки, засадени за един час. Миналогодишните начинания бяха засенчени от пандемията от COVID-19, само че също по този начин разшири обсега си до 40 други страни, където турски организации и локални поданици сплотиха напъните си, с цел да засадят фиданки.

Караджабей споделя, че напъните за засаждане са от доста по-голямо значение тази година. Както в Турция, по този начин и в света, беше маркирано едно от най-горещите лета напоследък. Това беше причина за доста горски пожари, вилнеещи в продължение на дни, а от време на време и седмици.

„ Планираме да възстановим изгорените зони допустимо най-скоро. Тази година ще засадим фиданки както на опожарените места, по този начин и във всички 81 провинции в Турция. Кампанияна ще стартира в " Националния ден на горите " и ще продължи до края на 2021 година “, добави Караджабей. Той сподели, че са чакали „ почвата “ в опожарените региони да бъде подготвена за наново залесяване, след предстоящите превалявания.

На фона на строителния взрив и опасенията от световното стопляне Турция ускори напъните си за опазване и в допълнение разширение на горите си. Държавата също по този начин организира акция за увеличение на производството на фиданки и увеличение на приходите от горски артикули, а точно произвеждане на плодове и мед от селяните. Хиляди гори бяха обновени в селските региони и генерирха спомагателен приход за фермерите, акцентира Анадолската организация.

Масовото засаждане на дървета и подобряването на пасищата също са измежду ограниченията, които се подхващат против ерозията и опустиняването, като част от проект за деяние на държавното управление. Стотици хиляди хектари земя се трансформират в пустини всяка година заради неприятно напояване и поддържане. Длъжностни лица споделят, че Турция е измежду страните най-засегнати от увеличението на необработваемите земи и изменението на климата.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР