През 2019 г. театралният режисьор Петър Денчев бе номиниран за

...
През 2019 г. театралният режисьор Петър Денчев бе номиниран за
Коментари Харесай

Петър Денчев превзема театъра с Портокалова кожа

През 2019 година театралният режисьор Петър Денчев бе номиниран за най-престижното и чакано отличие за млади създатели в България- Наградата за Полет в Изкуството „ Стоян Камбарев “ за постановките му "Телефонът на мъртвеца " и "Едноокият цар " в държавна такса "Стоян Бъчваров " Варна. Младият режисьор е единственият лауреат на Фондацията до момента, който имаше шанса да получи премиите си от Президент и Кмет по едно и също време.

Президентът Росен Плевнелиев и очарователната му брачна половинка Деси Банова му връчиха номинацията за Полет в Изкуството, а Кметът на София Йорданка Фандъкова го изненада със Специалната премия на Фондацията и на Столична Община, а точно опцията за реализацията на театър на софийска сцена. Кметът показа, че за нея най-ценното в задачата на Фондация „ Стоян Камбарев “ е, че сбъдва фантазии, като реализира съответни креативен планове на младите гении. Така, предходната година се роди спектакълът „ Портокалова кожа “, който продължава да се играе с огромен триумф на сцената на Общински спектакъл „ Възраждане “.

Признание за режисьора Петър Денчев е, че “Портокалова кожа” е притежател на цели 3 награди “Аскеер” - за поддържаща мъжка роля, за изгряваща звезда и за сценография и 1 премия “Икар” - за истинска музика. Представлението също по този начин беше поканено на фестивала “Сцена на кръстопът”, както и на годишния сценичен фестивал “Славия” в Белград. Спектакълът на Петър Денчев по пиесата на актуалната сръбска авторка Мая Пелевич преглежда женската и мъжката идентичности. Зсегнати са тематиките за бързите трендове и желанието ни непрекъснато да се харесваме, пластичната хирургия и актуалната медийна действителност.

Представлението е решено в жанр киберпънк-кабаре и залага на стереотипни облици от действителността, както и от медийния ефир. За театъра Петър споделя: "Изкуството е един от най-достъпните способи да разказваш истории. Театърът, един от най-дрeвните - това е акт, който въздействa върху света, в който живеем.. Заниманията с спектакъл постоянно надвишават самия спектакъл, тъй като те са тип философия в деяние, опит да откриеш вероятните действителности на едно общо живеене. " Петър Денчев приключва постановка за трагичен спектакъл през 2010 година при проф. Здравко Митков, a по-късно и магистърска стратегия "Театрално изкуство " през 2017 година

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР