През 2019 г. над 1,2 милиона души в света са

...
През 2019 г. над 1,2 милиона души в света са
Коментари Харесай

Милиони хора умират от резистентни на лекарства инфекции

През 2019 година над 1,2 милиона души в света са умряли от инфекции, които са били породени от бактерии, резистентни към антибиотици. Това сочи най-мащабното изследване по тематиката до момента, представено от BBC.

Стойността е по-голяма от годишния брой на смъртните случаи от малария или СПИН.

Най-силно наранени са бедните страни, само че антимикробната устойчивост заплашва здравето на всички, се споделя в отчета. Препоръчва се незабавно вложение в нови медикаменти и по-разумно потребление на съществуващите.

Прекомерната приложимост на антибиотици през последните години за тривиални инфекции значи, че те стават все по-малко ефикасни против съществени положения. Хората умират от постоянно срещани, лечими преди заболявания, тъй като бактериите, които ги предизвикват, са станали резистентни към лекуването.

Здравните управляващи във Англия неотдавна предизвестиха, че антимикробната устойчивост (АМР) е " скрита пандемия ", която може да се появи след Covid-19, в случай че антибиотиците не се предписват отговорно.

Оценката на смъртните случаи от АМР в международен мащаб се основава на разбор на 204 страни, изработен от екип от интернационалните откриватели с ръководители от Вашингтонския университет, Съединени американски щати. Те пресмятат, че през 2019 година до пет милиона души са умряли от болести, в които АМР е изиграла роля - в допълнение към 1,2 милиона смъртни случая, които тя е предизвикала директно.

Смята се, че през същата година СПИН е предизвикал 860 000 смъртни случая, а маларията - 640 000.

Повечето смъртни случаи от АМР са породени от инфекции на долните дихателни пътища, като пневмония, и инфекции на кръвта, които могат да доведат до сепсис.
 Супербактериите са надалеч по-голяма заплаха от COVID-19
Супербактериите са надалеч по-голяма заплаха от COVID-19

Това предизвестяват учени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР