През 2018 г. тя разказва, че е станала жертва на

...
През 2018 г. тя разказва, че е станала жертва на
Коментари Харесай

Кръв, пот и сълзи. Карла Соуса, която разказа за сексуалния тормоз в спорта

През 2018 година тя споделя, че е станала жертва на полово принуждение като по-млада. Не разкрива насилника, само че взема решение да се бори за правата на дамите с филм, който разказва какво претърпяват спортистки в родината ѝ. Мексиканската актриса Карла Соуса завоюва " Еми " и е Човек на деня на Свободна Европа.

Мексиканският филм " Падане " (в оригинал La Caida, на британски Dive), който преглежда тематиките за половото принуждение и психологичното здраве в спорта, победи на галавечерта на интернационалните награди " Еми " в Ню Йорк.

Драмата, основана на действителни събития, завоюва две значими награди - за най-хубав ефирен филм и най-хубава актриса за основната роля на Карла Соуса, която е и продуцент. По този метод филмът, чиято премиера беше през 2022 година в платформата Amazon Prime Video, стана едно от дребното отличени латиноамерикански заглавия.

Режисьорка на кино лентата е аржентинката Лусия Пуенсо. Историята хвърля светлина върху действителността на доста спортистки в Мексико, които би трябвало да избират сред това да защитят кариерата си или да оповестят за претърпян полов тормоз.

Скоковете във вода са спортът, който е дал на Мексико огромна част от олимпийските медали на страната. През последните 15 години това се трансформира в прелъстителен спорт и за девойките, само че създателите на кино лентата разкриват какво се е случило с доста мексикански гмуркачки, напомняйки неуместната истина.

37-годишната Соуса, която играе олимпийска гмуркачка, сподели след приемането на премията, че е била шокирана от това, което е научила. Тя описа, че снимането на кино лентата ѝ е коствало " кръв, пот и сълзи ". Преминала е през тежка физическа подготовка и е прекарала 3 години в изявленията на гмуркачки, които са били жертви на полово принуждение, лекари, специалисти и публицисти, които са разкрили такива случаи.

„ Разбрах, че това е историята, която би трябвало да опиша, защото никой различен не искаше да го направи. Това са неща, които вълнуват и те карат да се замислиш “, сподели още актрисата и продуцент, която приготвя лентата в продължение на 10 години. Тя усеща дълг към жертвите, споделили с нея своите прекарвания, а и с вярата, че това е част от процеса на справяне с нейната контузия.

През февруари 2018 година Соуса разкрива в предаването на мексиканската журналистка Кармен Аристеги, че е била жертва на полово посягане, когато е била на 22 години. Тогава е била изнасилена от режисьор на телевизионно предаване, в което е работила, като не посочва името му.
 Актрисата е бременна с третото си дете
Една от спортистките, чиито персонални истории са въодушевили кино лентата, е гмуркачката Азул Алмазан , която става съветник при писането на сюжета. На конференцията тя благодари на журналистката Беатрис Перейра, че единствена се е осмелила да се застъпи за нея през 2001 година, когато откакто показва Мексико на Олимпийските игри в Сидни през 2000, упреква обществено известния треньор Раул Руеда в полов тормоз.

В писмо от седем страници, озаглавено " Аз упреквам " тя споделя по какъв начин той е гледал порно, до момента в който е седяла до него, и че той ѝ е правил разтривки - макар че това е работа на физиотерапевт, което я е карало да се усеща доста неловко. Въпреки това, вместо да получи поддръжка, Алмазан получава единствено отпор, психически напън и жалбата ѝ е архивирана чак до 2018 година

След това тя води правосъдно дело против треньора, против който към този момент са подадени и още тъжби. Той е упрекван и от родителите на бъдещата си брачна половинка, която тренира от дете, че е правил секс с нея, когато е била на 15, а той на 45 година

В " Падане " се споделя точно за това по какъв начин обществото отхвърля да одобри такива обстоятелства. Соуса играе ролята на Мариел - олимпийска медалистка, която е раздвоена сред лоялността на цялото си фамилията към нейния треньор и обвиняванията в полово принуждение, които го уличават. Те идват от майката на 14-годишна гмуркачка, която е определена да стане новата партньорка на Мариел в тренировките.

Първата ѝ реакция е да се опита да убеди майката на момичето да отдръпна обвиняванията. Но самата тя стартира да води борба със съвестта си. Филмът изследва изолацията и натиска, които тегнат над спортисти, станали жертви на полово принуждение.

Карла Сусана Оливарес Соуса е родена на 11 декември 1985 година в Мексико сити в фамилията на татко чилиец и майка мексиканка. Баба ѝ - Елба Силва, е помощник-готвач на семейство на милиардера Рокфелер в продължение на 20 години, откакто имигрира в Ню Йорк от Чили през 60-те години на ХХ в.

Соуса учи актьорско майсторство в родния си град, а по-късно и във Франция, където става част от професионална натрупа, която обикаля цялата страна. След като получава покана да учи в лондонското Central School of Speech and Drama , което приключва през 2008 година Към края на образованието си получава премия за най-обещаваща млада актриса.

По-късно се връща в Мексико. Дебютът ѝ в малкия екран е през 2009 година, когато стартира да се снима в сериали. Сред филмовите ѝ функции са латиноамериканската екранизация на " Разум и усеща " на Джейн Остин " От Прада до Нада ", и два мексикански касови шлагера - " Ние, благородните " и " Инструкциите не са включени ". През 2014 година Соуза се мести в Лос Анджелис . Една от най-известната ѝ функции е в юридическия сериал на ABC " Как да ти се размине ликвидиране ", а по-късно и в ситкома " Икономика на дома ".

През февруари 2015 година Соуза се появява на корицата на Women`s Health. На 21 март същата година тя изнася лекция на TEDx , озаглавена " Сладки са плодовете на несгодите ". Тя се трансформира в най-търсената испаноезична лекция на TEDx с милиони гледания.

От 2014 година Карла Соуса е омъжена за Маршал Тренкман и към този момент имат две деца - щерка Джана (родена през 2018 г.) и наследник Лука (роден през юни 2020 г.).
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР