През 2018 г. ще бъде направен нов опит да се

...
През 2018 г. ще бъде направен нов опит да се
Коментари Харесай

Издирват живи потомци на Хаджи Димитър

През 2018 година ще бъде изработен нов опит да се откри тъкмо лобното място на Хаджи Димитър, заяви за Българска телеграфна агенция доктор Чавдар Ангелов, шеф на Национален парк музей "Шипка - Бузлуджа ".

Спорът има история от към 150 години, а хипотезите не са една или две.

Според издадения календар на Христо Ботев за 1875 година за кончината на Хаджи Димитър е посочена датата 5 август. Официалната историческа версия ни насочва към Хайдушка поляна под връх Бузлуджа, където на 18/30 юли е разрушена и унищожени четата на воеводата, а два дни по-късно телата на убитите са опети от казанлъшки духовник и заровени на това място, където през днешния ден се издига мемориал.

Според доктор Ангелов най-добре ще бъде да се вземе ДНК тест от потомците на сестрите на Хаджи Димитър - Щилиана, Бойка и Ангела.

За теста ще бъдат поканена и доктор Нина Костова и нейните дъщери, които също са директни потомки на сливенския воевода.

Отварянето на паметника ще стане при подобаващи условия, най-рано напролет. Кости на воеводата има съхранени и в сливенския музей. Ако бъдат открити потомците, ще бъде отворен и паметникът, и направено проучването, което има висока историческа стойност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР