През 2018 г. неназован астронавт на борда на Международната космическа

...
През 2018 г. неназован астронавт на борда на Международната космическа
Коментари Харесай

Земята от Космоса: Зелена река се вие през радиоактивен лабиринт от сенки

През 2018 година неназован астронавт на борда на Международната галактическа станция (МКС) направи този изумителен кадър на сектор от река Грийн, криволичеща през стръмен каньон в Юта. Сенките от стените на каньона придават на сцената изумителен 3D резултат, когато се гледа от горната страна.

Грийн Ривър е дълъг 730 благи (1175 километра) приток на река Колорадо, която минава през Уайоминг, Колорадо и Юта. Водният път получава името си от високите концентрации на седименти, суспендирани в дълбоките му води, които му придават зелен нюанс.

Earth from space: Green River winds through radioactive 'labyrinth of shadows'
— Live Science (@LiveScience)
Участъкът от реката на фотографията се намира на към 40 км северно от националния парк Canyonlands. Тази част от реката минава по дъното на стръмен каньон, прочут като Лабиринтния каньон, който е на зигзаг към 110 км. Стените на каньона са приблизително към 300 метра, съгласно Обсерваторията на Земята на НАСА.

Отличителна линия на това изображение е Bowknot Bend (горе вляво), дълга 7,5 благи (12 км) верига, където реката се удвоява назад. На мястото, където реката тече една до друга, стената на каньона се е разпаднала отчасти заради ерозия от всяка страна, създавайки ниска преграда, известна като седловина.

В някакъв миг през идващите няколкостотин или хиляди години седловината ще бъде изцяло отмита от реката, което ще сътвори дъбово езеро - изолирано езеро с форма на полумесец, което към този момент не е част от реката, съгласно Earth на НАСА Обсерватория. Когато това се случи, новото езеро може в последна сметка да изсъхне изцяло, в случай че водата се изпари от него по-бързо, в сравнение с дъждът го изпълни.

Лабиринтният каньон е част от платото Колорадо - повърхност от към 130 000 квадратни благи (337 000 квадратни километра) повдигната, най-вече пустинна земя, която се простира през границите на пет щата. Преди към 6 милиона години платото стартира да се издига заради тектонична интензивност, породена от отичане на земната тога. Досега тя се е повишила с няколко хиляди фута, съгласно Службата на националния парк.

По време на този интервал на континентално издигане Грийн Ривър е прорязала близките скали, издълбавайки каньона, в който се намира в този момент. Подобен развой е предиздвикал река Колорадо да издълбае Големия каньон, който се намира на към 205 благи (330 км) югозападно от Labyrinth Canyon от другата страна на платото Колорадо.

Процесът на дърворезба също сътвори доста пещери и ниши, които са вградени в основата на стръмните стени на каньона Лабиринт, които могат да бъдат изследвани от туристи, които карат каяк по реката, съгласно Обсерваторията на Земята на НАСА. Това обаче не са единствените скрити секрети на региона.

Каньонът също е дом на няколко изоставени уранови мини, които са били вградени в стените му през 40-те години на предишния век, с цел да извличат радиоактивна руда от антични скали, открити от реката, съгласно Геоложкото изследване на Юта. Едно от тези места, мината Aileen, дебне някъде в сенките на това изображение, съгласно Земната обсерватория на НАСА.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР