През 2018 г. Националната здравноосигурителна каса е гарантирала достъп на

...
През 2018 г. Националната здравноосигурителна каса е гарантирала достъп на
Коментари Харесай

Ананиев: Работи се по нов модел за договаряне на медицинските изделия

През 2018 година Националната здравноосигурителна каса е подсигурила достъп на пациентите до 828 медицински произведения повече на по-ниски цени. Всяко здравноосигурено лице има право да употребява изделията, включени в листата, който публичният фонд реимбурсира. Ако му бъдат поискани спомагателни пари за възнаграждение, да алармира Министерството на здравеопазването и здравната каса.

Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев от трибуната на Народното събрание по време на парламентарен надзор.

98 млн. лева е общият размер на средствата, планувани за медицински произведения в бюджета на здравната каса за тази година. За разлика от медикаментите, при медицинските произведения спомагателни отстъпки не могат да се договарят. При установяване на цените, които НЗОК да заплаща за тях, са взети поради най-ниската цена по регистрирани фрактури през 2017 година по извършени търгове във лечебните заведения в страната, изясни министър Ананиев.

" Отчетени са разминавания сред 50 и 900 лева в цените, които лечебните заведения в страната заплащат за едни и същи медицински произведения. Затова в границите на новия здравноосигурителен модел обмисляме смяна и различен метод в тяхното договаряне ", сподели още здравният министър. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР