През 2018 г. Илон Мъск се оттегля от OpenAI, сред

...
През 2018 г. Илон Мъск се оттегля от OpenAI, сред
Коментари Харесай

„Устата на истината“: Има ли нещо специално в чатбота Grok на Илон Мъск?

През 2018 година Илон Мъск се отдръпва от OpenAI, измежду чиито съоснователи е три години по-рано, когато компанията е със статут на изследователска група, отдадена на построяването на безвреден изкуствен интелект.

Причината за отдръпването му е спор на ползи с конкурентните старания на Tesla в региона на AI, споделя самият Мъск, само че съгласно други източници, той е изгубил борбата за власт в организацията.

Така или другояче, Мъск си потегля с милиардите си, след което OpenAI попада в животоспасяващата прегръдка на Microsoft.

Пет години по-късно Мъск се завърна в играта с изкуствен интелект. През юли той разгласи основаването на xAI, която, макар че съдържа обичаната писмен знак на Мъск, е обособена компания от X (преди Twitter).

„ Целта на xAI е да разбере същинската природа на Вселената “, гласеше началото на известието, като Мъск тутина, че „ сборът от цифрите в датата на публикуването му (7/12/23) е общо на 42 – цифрата, което съставлява отговора на ултимативния въпрос за смисъла на живота, Вселената и всичко останало “ в Пътеводител на галактическия стопаджия на Дъглас Адамс.

Тези възвишени цели са надълбоко преплетени с визията на Мъск за сигурността на AI, в която един ученолюбив суперинтелект ще реши, че хората са толкоз забавни, че би трябвало да ги резервира, написа Fortune.

Конкуренти като OpenAI и DeepMind на Гугъл се пробват да реализират сигурност в AI региона, насърчавайки „ привеждане на технологията в сходство с човешките цели и правила “, само че Мъск има вяра, че опитът да се внушат избрани полезности на изкуствения разсъдък усилва възможностите той да одобри противоположни полезности, с риск от пагубни резултати.

„ Мисля, че най-сигурният метод да се построи AI в действителност е той да бъде изработен оптимално любопитен и търсещ истината “, сподели той два дни след известието на xAI, на събитие в Twitter Spaces, дружно с 11-те AI инженери, всеки от които е получил 1% капитал във финансираното от Мъск дружество. Вместо да остави други компании да дефинират бъдещето, Мъск даде обещание да „ сътвори конкурентна опция, която да е по-добра от DeepMind на Гугъл или OpenAI на Microsoft “.

Светът видя за първи път тази опция при започване на ноември с представянето на AI чатбот, наименуван Grok.

Мъск също разкри, че той ще бъде мотор за абонаменти за X, служейки като функционалност на равнище Premium+ в обществената мрежа, до момента в който употребява туитовете като източник на информация. Липсваше каквато и да е индикация за това по какъв начин хитрият AI бот се вписва в по-широкото портфолио на Мъск, съдържащо технологията за самостоятелно шофиране на Tesla, хуманоидните роботи Optimus и мозъчните интерфейси Neuralink, повдигайки въпроси по отношение на сериозността и смисъла на xAI.

Съперничеството (или може би отмъщението) е същинска мотивация за Мъск, отбелязва още Fortune.

Бракониерството на половин дузина светила от DeepMind е единствено последната глава във враждата, която препраща към полемиките му с Лари Пейдж през 2015 година, малко откакто Гугъл закупи DeepMind. Мъск твърди, че съоснователят на Гугъл го е обвинил, че е “speciesist ” (термин, обвързван с фатализъм или дискриминация, учредена на вида), тъй като счита, че евентуалните форми на живот, основани на силиций, са по-нисши от хората. Разтревожен от мненията на Пейдж и това, което Мъск счита за нехаен метод на Гугъл към сигурността на изкуствения разсъдък, Мъск съосновава OpenAI като противотежест, насочена към сигурността – единствено с цел да види доста скоро, че OpenAI става „ искрено ненаситна за облага “.

Най-добрият повествовател на истината, бранител на човечеството, инструмент за възмездие: това са функциите, които Мъск евентуално желае неговият нов изкуствен интелект да играе. Но екипът, който е събрал, може да има доста разнообразни - въпреки и не по-малко трагични - цели, показва Fortune.

Математически разсъждения

На първото събитие за оповестяване на xAI през юли всички нови чиновници на Мъск приказват, само че никой не повтаря теорията му за оптимално любопитен суперинтелект, който резервира човечеството, отбелязва изданието. Това, за което AI инженерите приказват, е математика. В първичния екип на xAI влизат много някогашни чиновници на DeepMind, като множеството имат сериозен опит в региона на математиката и/или физиката.

В това може да се крие истината – идея, която не постоянно се свързва с днешните „ халюциниращи “ генеративни AI модели. „ Математиката е езикът, който стои в основата на цялата ни действителност “, споделя Грег Янг, член на екипа, пристигнал от Microsoft. „ Също по този начин съм доста разчувствуван от основаването на AI, който е толкоз добър, колкото мен, или даже по-добър в основаването на нова математика и нова просвета, които оказват помощ на всички да реализират и да надникнат в нашата фундаментална действителност. “

Кристиан Сегеди, някогашен чиновник на Гугъл, прибавя: „ Математиката е езикът на чистата логичност и мисля, че тя и логическите разсъждения на високо равнище ще показват, че AI в действителност схваща нещата, а не просто подражава на хората. “

Джорди Уилямсън, професор по математика в Университета в Сидни, който си сътрудничи с DeepMind, е склонен: „ Бих споделил, че светият граал на системите с изкуствен интелект е разсъждението и евентуално мястото, където разсъждението е най-очевидно, е в математическото проучване “, споделя той, представен от Fortune.

Способността на AI да прави пробиви във физиката „ към този момент се случва до известна степен “, прибавя Уилямсън, като невронните мрежи оказват помощ да се схванат неща като точните граници сред по-редките положения на водата.

„ Имаме този нов чук, наименуван невронна мрежа, и ние, математиците и физиците, обикаляме и удряме с него “, споделя още той, само че прецизира: „ Въпреки че имаме този нов инструмент, към момента сме на мястото на водача; AI е необикновен, само че не съм видял никакви доказателства за дарба за разсъждения “.

Самият Мъск дава смесени сигнали по отношение на появяването на така наречен общ изкуствен интелект (AGI). При представянето на xAI той декларира, че е склонен с футуриста Рей Кърцвейл, че AGI евентуално ще се появи към 2029 година, „ плюс-минус една година “. В отчета за облагите на Tesla през октомври той съпостави AI системата на електрическите автомобили на компанията с „ новородено бебе “ в подтекста на AGI. Тя би трябвало да схваща действителността, с цел да кара “, уточни Мъск.

Ще направи ли „ истината “ AI по-безопасен?

Теорията на Мъск за присъщата сигурност на AI, търсещ истината, провокира скептични отговори от доста специалисти.

„ В прочут смисъл това е пожелателно мислене. Нямаме доказателство за това “, споделя Хосе Ернандес-Орало, професор по изкуствен интелект във Валенсианския проучвателен институт за изкуствен интелект. Той показва, че даже няма съществени доказателства за това, че умните хора са по-малко склонни да правят закононарушения. „ Проучването на концепцията е положително начало, само че по какъв начин смятате да тествате тази концепция? “, пита той.

Тъй като xAI има планове за определяне на „ истината “ оттатък математическите и физическите арени, някои анализатори са разтревожени от връзката им с платформата  X (преди Twitter), считана за парадайс за дезинформация, до степен, че е разследвана от Европейски Съюз за нарушение на нови правила по отношение на онлайн наличието. Мъск споделя, че обществените туитове са част от обучителния набор от данни на Grok и също по този начин го зареждат с настояща информация. Не е ясно по какъв начин това шерване ще се впише в разпоредбите на Европейски Съюз за отбрана на данните, защото политиката за дискретност на X не загатва предаването на потребителски данни на друга компания за задачите на образованието на AI.

Мъск също по този начин неведнъж е атакувал съперници като OpenAI и Гугъл за основаването на парапети, които стопират техните AI модели да дават обидни отговори. Според него това учи изкуственият разсъдък, че е добре да лъже – урок, който съгласно него е рисков по своята същина.

Тъй като xAI не зависи от обществени акционери или „ непазарни ESG тласъци “, Мъск споделя, че неговата технология има повече независимост да дава отговори, които са точни, само че не и „ политически правилни “. Вероятно доста хора ще се обидят от някои от отговорите, само че до момента в който се опитваме да усъвършенстваме технологията да споделя истината с минимум неточности, ние вършим вярното нещо “, показва Мъск.

Кому са нужни xAI и Grok?

Запитан през юли дали има намерение xAI да прави артикули за необятната аудитория или за бизнеса клиенти, Мъск неразбираемо отговори, че задачата на екипа е „ да направи потребен AI, допускам, за хора, консуматори и компании или за който и да е “.

По време на лансирането на Grok при започване на ноември  акцентът беше върху „ бунтарския “ темперамент на модела и неговата податливост към сарказма на Мъск. Нямаше опит чатботът да се показа като инструмент за бизнеса.

По-рано тази година The Wall Street Journal заяви, че Мъск е „ заграбил огромна част от свободното сървърно пространство на Oracle “ за своя план за изкуствен интелект. Съоснователят на Oracle Лари Елисън удостовери съглашението през септември. Insider също заяви през април, че Мъск е купил 10 000 графични процесора от висок клас за напъните, свързани с навлизането на AI в Twitter.

Tesla също може да предложи доста калкулации под формата на своя суперкомпютър Dojo, макар че има проблеми с концепцията за потребление на xAI. Първата итерация на Dojo, предопределена да обработва и разпознава изображения, има ограничавания на честотната лента на паметта, които я вършат несъответствуваща за осъществяване на огромни езикови модели в жанр GPT. Мъск твърди, че Dojo 2 ще свърши по-добра работа на този фронт.

Вторият проблем е, че защото Tesla е обществено търгувана компания, „ всяка връзка с Tesla би трябвало да бъде обективна договорка “, отбелязва Мъск. Към днешна дата в документите на Tesla няма доказателства, които допускат, че xAI употребява нейните запаси.

Мъск обаче прибавя: „ Очевидно би било нещо естествено да работим в съдействие с Tesla и мисля, че ще е от взаимна изгода, в това число за ускорение на опциите за самоуправление на Tesla. Голям  оптимист съм по отношение на напредъка на Tesla на фронта на AI в действителния свят, само че колкото повече умни хора оказват помощ това да се случи, толкоз по-добре. “

Дори в случай че xAI не отбрани човечеството, до момента в който дава отговор на главния въпрос за живота, вселената и всичко останало, евентуално може най-малко да помогне за по-безопасно пътешестване.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР