През 2018 г. е одобрен ресурс за ремонт на язовири

...
През 2018 г. е одобрен ресурс за ремонт на язовири
Коментари Харесай

Богдан Богданов: Изхарчени са 600 млн. лв. за ремонт на язовири, без да има нито един завършен

„ През 2018 година е утвърден запас за ремонт на язовири от Министерски съвет, първична сума 500 млн. лв., сега ние разбираме, че са изхарчени с над 100 млн. лв. повече от в началото утвърдените. Правим счетоводен разбор, с цел да забележим по какъв начин от един в началото утвърден бюджет се харчи повече. Втори проблем е противозаконното строителство на язовири “

Това съобщи в изявление за " Лице в лице " по БТВ министърът на стопанската система Богдан Богданов.

Той добави, че с пари, които са били планувани за ремонт на язовири, са били закупени дронове и то без социална поръчка.

 

„ Ние сме в обстановка, в която Министерски съвет е упълномощил ремонт на 416 язовира, в следствие са били утвърдени 267 за първичен ремонт. В следствие отпадат 52, тъй като притежателите отхвърлят да бъдат ремонтирани по този метод “, изясни икономическият министър.

„ Ние имаме от тези 267 по документи 10 язовира, които са официално предадени. Няма направена фактическата инспекция дали тези неща са свършени. 5 от тези 10 язовира са трансферирани към основаното дружество към Министерство на стопанската система. При инспекция от тези 5 язовира 3 са със съществени нарушавания. Нямаме нито един язовир, който да е приключен с нужната документи, признат и въведен в употреба “, добави Богданов.

Всичко е разплатено съвсем предплатено, уточни министър Богданов.

" В този случай способените органи би трябвало да си свършат работата. Още през 2021 година е предадена нужната документи на прокуратурата и следствието, само че от този момент не сме получавали никаква противоположна връзка ", изясни Богдан Богданов.

Той разкри и за така наречен държавен комплекс, който трябваше да бъде издигнат на територията на " София Тех Парк " и за който бяха дадени 84 млн. лв.. По думите му единственото, което се е осъществило по тази задача, е идейният план от 2021 година

„ Въпросът е за какво парите не са върнати на ДКК и надлежно в ББР. Към днешна дата ДКК продължава да понася големи вреди, тъй като това е заем “, уточти министърът на стопанската система.

 

" Имаме един забележителен държавен запас в ДКК. Бяха индикирани доста проблеми още преди две години. Бяха сигнализирани съответните институции, имаше отчети. Имаме един забележителен държавен запас, който е изхарчен без публични поръчки “, добави той.

По тематиката с гърмежите на складовете на оръжейния търговец Емилиян Гебрев Богдан Богданов напомни, че това не е изолиран случай и добави, че и през минали години са се случвали такива произшествия, които обаче към момента не са изяснени от проверяващите органи.

В отбранителната промишленост работят 70 хиляди души, има растеж на износа от над 200% за година. Това е серия от произшествия, само че нямаме явен отговор за предходните произшествия. Направихме срещи с едни от най-големите производители и това, което се откри, че и те нямат информация за точните аргументи. Обсъдихме с тях по какъв начин страната може да впрегне целия си запас, с цел да може сектора да се усеща сигурен, разяснява той.

Ето за какво по неговите думи към военните предприя и складовете оттук-нататък ще има денонощна защита от Министерство на вътрешните работи.
На финала на диалози Богданов уточни, че се чака растеж на стопанската система и добави, че за първите четири месеца на годината има растеж на вложенията с 64 %.

Инфлацията понижава, до края на годината предвиждаме тя да доближи към 5,6% на междинна база. Нормално е в даден миг цените да тръгнат надолу. Всъщност цените на едро към този момент потеглиха надолу. Но въпросът не опира единствено до цените, само че и до растежа на приходите, с цел да могат хората да си разрешат повече. В последна сметка стопанската система на България ще се развива, само че в случай че желаеме огромни капиталови планове, би трябвало да имаме господство на закона, непоклатимост и предвидимост, приключи министър Богданов.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР