През 2018 г. България за първи път се включи в

...
През 2018 г. България за първи път се включи в
Коментари Харесай

Хванаха тонове нелегални пестициди

През 2018 година България за първи път се включи в европейската интервенция SILVER AXE ІІІ, ориентирана за залавяне на незаконни и подправени пестициди. Тя се координира от Европол с поддръжката на Европейската работа за битка с измамите OLAF. Вследствие на акцията са хванати тонове незаконни и подправени пестициди. В сектора настойчиво върви мълвата, че по този параграф в района всичко е изрядно, защото някои от инспекторите по растителна отбрана към Областна дирекция по сигурност на храните в Пловдив получавали солидна такса успокоение. В тази връзка към този момент има подадени тъжби в прокуратурата. Иначе съгласно статистиката за 2016 и 2017 година в България се следи растеж на нарушаванията и хванати незаконни пестициди.

В акцията SILVER AXE ІІІ взеха присъединяване Българска организация по сигурност на храните, Групово дело Национална полиция и Агенция Митници. В резултат на взаимните инспекции е открит незаконен импорт на артикули за растителна отбрана на граничните пунктове Капитан Андреево, Лесово, Връшка Чука и Малко Търново. Задържани са над 120 кг и близо 700 литра незаконни препарати с генезис Турция и Сърбия.

Отделно на Граничен контролно-пропусквателен пункт Лесово и Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево пък е хванато солидно количество твърди и течни препарати ментета от Турция, предопределени за България и Румъния. В рамките на интервенцията SILVER AXE ІІІ, са осъществени изключителни инспекции за нерегламентиран импорт и търговия с артикули за растителна отбрана в градовете Димитровград, Хасково, Ямбол, Кърджали и Сливен. Задържани са 180 л неразрешени препарати с генезис Турция, настрана 18 кг с генезис Гърция и са открити към 50 кг залежали и негодни пестициди. Големият удар отвън акцията са хванатите в Бургас неразрешени за напръскване в Европейски Съюз над 2 тона и близо 800 л турски пестициди. В рамките на миналогодишни планови инспекции на обекти за произвеждане, търговия и преопаковане на артикули за растителна отбрана и нерегламентирани обекти са установени над 150 несъответствия в страната, за които има наставления и актове за административно нарушаване.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР