През 2018 г. архитектът Иняки Алонсо и още 17 семейства

...
През 2018 г. архитектът Иняки Алонсо и още 17 семейства
Коментари Харесай

Как в Испания се справят с космическите цени на жилищата?

През 2018 година архитектът Иняки Алонсо и още 17 фамилии поемат самодейността да построят собствен личен парцел в отговор на внезапното повишаване на цените на жилищата и наемите, които през последното десетилетие са нарастнали с до 70%. Те основават първата кооперация в Мадрид с право на прилагане - формула, която е по средата сред покупка и наем. Сграда с общи пространства и места за срещи за съседите, които употребяват жилища с две спални за около 650 евро на месец. Нещо съвсем немислимо в Мадрид.
Започват да се появяват в действителност трагични обстановки. Ако намерите двустаен апартамент апартамент за 600 евро в Мадрид е достижение.
Иняки Алонсо, кооператив Entrepatios

Но кооперативът Entrepatios е основан и с цел да покаже, че е допустимо да се основават жилища, като в същото време се отстраняват спекулациите с цените.

 
С този вид планове ние подсигуряваме, че цените ще останат постоянни, тъй като никой не може да продаде жилището си. Те не могат да покачат наема, да го отдадат чартърен. Те не могат по някакъв метод да спекулират цената остава постоянна "
Иняки Алонсо, кооператив Entrepatios

Премиерът Педро Санчес се срещна с представители на жилищния бранш и разгласи въздействаща мярка: преустановяване на схемата за златни визи, въведена от бившето консервативно държавно управление, която даваше право на непрекъснато престояване на чужденци посредством закупуване на парцел в страната.

 
Освен действителния обсег на мярката, Педро Санчес даде старт на предизборната акция за европейските избори, където жилищното настаняване ще бъде една от главните оси в битката на левицата да завоюва по-младите гласоподаватели.
Хайме Веласкес

Достъпът до жилище е един от главните проблеми на хората под 35 години.
Имаме доста остра рецесия с достъпността на цените, която води до това, че две от 10 семейства изпадат в беднотия, откакто платят месечната си вноска за жилището си. Това визира и междинната класа. 
Елена Мартинес Гойтре, началник на изследванията, Асоциация Provivienda

Испанските власти се стремят да внесат схемата на жилищните асоциации. Тя представлява модел на даване на жилища, ръководен от юридически лица с нестопанска цел или с лимитирана облага.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР