През 2018 г. Агенция Пътна инфраструктура е предоставила на дирекциите

...
През 2018 г. Агенция Пътна инфраструктура е предоставила на дирекциите
Коментари Харесай

Винетки за 22,5 млн. лв. е дала АПИ за една година на хора с ТЕЛК

През 2018 година Агенция „ Пътна инфраструктура " е предоставила на дирекциите за обществено подкрепяне гратис 231 371 бр. годишни винетки за леки коли на стойност 22 442 987 лева Предоставените безвъзмездни винетки са за сметка на бюджета на Агенцията. Това декларира районният министър Петя Аврамова в отговор на депутатски въпрос за даване на безвъзмездна винетка на български жители с решение от ТЕЛК, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Съгласно член 10 в от Закона за пътищата винетна такса не заплащат лица с 50 и над 50 на 100 понижена продуктивност, както и лицата или фамилиите, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не по-късно от 20-годишна възраст. На тези лица се издава безвъзмездна електронна винетка с годност от една година за един лек автомобил - тяхна благосъстоятелност или съпружеска имуществена общественост, с размер на мотора до 2000 куб. см и мощ до 117,64 kW (160 к.с.).

Хората с увреждания могат да подадат заявление-декларация за приемане на безвъзмездна електронна винетка персонално в дирекциите за обществено подкрепяне по сегашен адрес на заявителя, с писмо с уведомление за снабдяване (обратна разписка) или по електронен път посредством Системата за несъмнено електронно връчване, която е налична на електронен адрес e-gov.bg. Достъпът до системата се прави посредством дипломиран електронен автограф или посредством личен идентификационен номер на Националния застрахователен институт. Заявлението може да бъде подадено и от упълномощено лице въз основа на пълномощие с нотариално удостоверен автограф по сегашен адрес на лицето с увреждане, осведоми министърът.

Дирекциите за обществено подкрепяне обработват и утвърждават документите в 7- дневен период от подаването им. Агенцията за обществено подкрепяне изготвя и дава по електронен път посредством предпазен канал на Агенция „ Пътна инфраструктура " дневна поръчка по пример за издаване на безвъзмездни годишни електронни винетки. В период до края на работния ден, идващ деня на приемане на дневната поръчка, Агенция „ Пътна инфраструктура " издава безвъзмездна годишна електронна винетка със период на годност една година.

Съгласно член 3, алинея 5 от Наредбата за изискванията и реда за освобождение от възнаграждение на винетни такси при прилагане на платената пътна мрежа в границите на работния ден, идващ деня на издаване на безплатните годишни електронни винетки, Агенция „ Пътна инфраструктура " по електронен път посредством предпазен канал на Агенцията за обществено подкрепяне връща информация с удостоверение за генерираните годишни електронни винетки, прецизира Аврамова.

Тя прибавя и че хората с увреждания могат да ревизират дали автомобилът им е с настояща електронна винетка в дирекциите за обществено подкрепяне по сегашен адрес персонално и по телефон.

За облекчение на потребителите на интернет страницата на Агенцията за обществено подкрепяне www.asp.government.bg е прибавен бутон „ Проверка за издадена електронна винетка посредством Държавно стопанско предприятие ". По този метод хората с увреждания могат да ревизират дали им е издадена годна електронна винетка. При посещаване на линка, инспекцията се прави посредством въвеждане на ЕГН и регистрационен номер на автомобила на правоимащото лице, след което системата пресъздава информация за заредена електронна винетка и периода на валидността й.

Предприети са дейности подобен бутон да бъде прибавен и на страницата на Националното тол ръководство https://www.bgtoll.bgA което в допълнение ще облекчи правоимащите жители, се показва още в отговора на Аврамова. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР