През 2017 имаме номинално намаление на дълга с над 2

...
През 2017 имаме номинално намаление на дълга с над 2
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Растат инвестициите в икономиката

През 2017 имаме номинално понижение на дълга с над 2 милиарда лева, това значи, че понижението не е единствено с проценти, съобщи ръководителят на бюджетната комисия в Народно събрание Менда Стоянова от ГЕРБ в утринния блок на Българска национална телевизия.

 

" 2017 година приключихме с 25,4% външен дълг и това е новината от вчерашния ден. Но в случай че разгледаме 3-годишната бюджетна прогноза на министерството на финансите там се планува понижаване на съотношението дълг - Брутният вътрешен продукт, и за 2018/2019 година се планува да е 20% от Брутният вътрешен продукт ", сподели Стоянова.

 

" Държавата е тази, която тегли заем, това тя да подтиква стопанската система и през този дълг трябвало да се вършат държавни предприятия, които да основават спомагателни работни места - това е тезата на опозицията. Нашето мнение, и това е потвърдено в българската история, че тези вложения приключват с неуспех и вместо спомагателен напредък, се генерират загуби. Икономика не се ръководи с държавен дълг ", добави Стоянова.

 

" Когато приказваме за капиталов интерес още веднъж тезата изказана от опозицията е, че имаме срив спрямо 2008г. Не е значимо какъв брой са вложенията, а накъде се насочват. През 2008 имаше спекулативни вложения. В момента имаме повишение на вложенията в действителната стопанска система, като в основаването на индустриални и промишлени предприятия, както и в ИТ бранша ", разкри Стоянова.

 

" Най-важното е, че падат лихвите по кредите - и на хората, и на компаниите. Вдига се рейтингът на страната и това е основно за вложителите, които влагат пари в България. Още през 2017 година трите рейтингови организации покачиха кредитния рейтинг на България и това действително се отрази на лихвите, които всички ние знаем при какви условия се прави сега кредитирането ", сподели ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР