През 2017 и 2018 Финландия проведе експеримент: в продължение на

...
През 2017 и 2018 Финландия проведе експеримент: в продължение на
Коментари Харесай

Всеки месец 560 евро от държавата: успешен ли беше финландският експеримент?

През 2017 и 2018 Финландия организира опит: в продължение на две години финландци получаваха 560 евро месечен категоричен приход. Сега резултатите бяха оповестени. Успешен ли беше опитът? Вижте коментара на

През 2017 година Финландия започва един дръзновен опит, наречен безусловен базов приход. Сега резултатите от него бяха оценени и показани на необятната аудитория. Финландският експеримент трябваше да покаже дали безусловният приход може да способства за понижаване на огромните разлики в доходите на популацията, дали ще ограничи излишната администрация в комплицираната система за обществени помощи и дали ще мотивира безработните да стартират почасова или пък по-зле платена работа или даже и личен бизнес.

По-сигурни и по-здрави

Участниците в опита са били определени на инцидентен принцип - общо 2000 безработни на възраст сред 25 и 58 години. Вместо помощи за безработни, в продължение на две година всички те са получавали 560 евро месечно - доход, който не е подлежал на данъчно облагане, нито е бил привързан с някакви условия. Всеки е можел и е бил задължен обаче да изкарва и някакви пари от горната страна - също необлагаеми.

Зина Мартинен е една от участниците в опита. С помощта на безусловния приход тя отворила кафене. Особено първоначално, когато създавала своя бизнес, се убедила в изгодата от безусловния приход. " В този първичен интервал на огромна неустойчивост видях, че безусловният приход е " нещо прелестно " ", споделя тя.
Далеч не при всички обаче резултатът е бил толкоз добър. Участниците са показали, че са чувствали по-голяма обществена сигурност, че е намаляла зависимостта им от държавната администрация, както и че здравословното им положение се е подобрило. Видяло се също и това, че след опита броят на безработните е понижен.

Само че специалистите допускат, че този резултат се дължи и на друго, споделя Мина Юликаньо, ръководителка на изследователския екип към финландската Социална работа. Тя изяснява, че през януари 2018 е бил въведен и спомагателен инструмент за активизиране на тези безработни, които не получават категоричен приход. Предполага се, че спадът в броя на безработните може би се дължи и на това изобретение.

Ще вкара ли Финландия безусловния приход? Ще разберем след 8 години.

Така главният въпрос - за изгодата от безусловния приход - остава без финален отговор. Финландия очевидно няма да го вкара в практиката вечно. Предполага се, че вместо това страната ще опрости системата на общественото подкрепяне - вместо да се пресмятат съответните потребности на всеки обособен незает, при което се регистрират безчет съответни критерии, към този момент ще се отпускат твърди суми, а изключителни заплащания ще има единствено за тези безработни, които по своя самодейност извършват общественополезна активност. Окончателното решение ще се вземе след изчерпателен политически спор. Най-рано след 8 години, споделя Мина Юликаньо.

Това е неприятна вест за хора като Алиа Йесканен. Тежко болната жена също е взела участие в опита и е получавала безусловния приход, само че все пак не е съумяла да си откри работа. " Откакто не получавам безусловния приход, животът ми се утежни. Отнасят се с мен като с пачавра. Отново би трябвало да очаквам безпределно дълго, до момента в който си получа парите. И за всичко би трябвало да се апелирам най-унизително ", споделя тя.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР