През 2017 година Белоградчик е бил посетен от 107 000

...
През 2017 година Белоградчик е бил посетен от 107 000
Коментари Харесай

Над 100 000 души са посетили Калето и Магурата

През 2017 година Белоградчик е бил посетен от 107 000 души, заяви кметът Борис Николов. Толкова гости са си купили входни билети за историческите и естествените забележителности на скалния град. Други хиляди туристи са пристигнали и са се разходили из града, където от доста места се открива красива панорама към каменните великани и призрачни дворци.
Интересът към Белоградчик пораства, твърди градоначалникът. От 2011 година броят на туристите се усилва с 20 % на година. През последните две години за това способства и неповторимият оперен фестивал измежду скалите, наименуван „ Опера на върховете”. Специално за него в града идват по 5000 души – българи, сърби, румънци, германци, американци и така нататък
Най-голям е ползата към историческата цитадела „ Калето”, която е една от най-запазените у нас. Следват я пещерата „ Магура”, историческият музей, художествената изложба, природо-научният музей – единствен в Северозападна България.
Общината работи за разпространение на туристическите обекти, както и за основаване на нови атракциони. През 2018 година обаче тя е заделила в бюджета си за тази цел единствено 35 000 лева Не можем да си позволим повече, желаеме и страната да оказва помощ на такива общини, в които има обекти с национално значение, изясни кметът.
Сред новите атракции са хвърчене с балон измежду скалите, създаване на екопътеки до някои от неповторимите скали. От 2017 година туристите могат да следят скалите от посетителския център и да стигат от центъра на града до крепостта с атракционно влакче.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР