През 2017 г. структурните звена на РД ПБЗН – Видин

...
През 2017 г. структурните звена на РД ПБЗН – Видин
Коментари Харесай

Най-много пожари във Видинско са станали в жилища

През 2017 година структурните звена на РД ПБЗН – Видин са реагирали при 1363 катастрофи (броят им през 2016 година е бил 1241), със междинна активност на повикванията 3.74 на денонощие.
При 191 от пожарите били нанесени директни материални загуби (174 броя през 2016 г.). Пожарите без материални загуби - в сухи треви и боклуци са 719 (при 623 през 2016 г.).
Дежурствата, аварийно-спасителните действия и помощните интервенции през предходната година са били 414 (при същия брой през 2016 г.). Излизанията на лъжливи повиквания са 39, броят им за миналата 2016 година е бил 30.
През 2017 година огнеборците избавили 10 души, чийто живот действително е бил в заплаха от факторите на пожара, 16 са потърпевши, а петима са починали.
99 пожара (48 % от пожарите с материални загуби) са зародили в жилищното стопанство; 38 пожара (19% от общия брой) са зародили в транспорта; 29 пожара (14% от общия брой) – в селското стопанство и 10 пожара (5% от общия брой) в сметосъбирането. Пет пожара са зародили в бранш енергетика. Четири пожара - в бранш търговия, а три пожара в бранш хотелиерство и ресторантьорство.
Анализът на зародилите пожари през предходната година сочи, че най-честата причина за тях е проявената немарливост при боравене с открит огън – 58 броя (1/3 от пожарите със загуби). Късо съединяване е довело до 53 пожара, което също е висок условен дял. Строителни и механически неизправности били причина за възникването на 26 пожара. Поради погрешно прилагане на отоплителни и нагревателни уреди са станали 14 пожара. В разследване на самозапалване са зародили седем пожара, а вследствие на детска игра с огън – 5. Сравнителният разбор на данните от последните пет години обрисува следните трендове:
През 2016 и 2017 година се регистрира понижение на помощните интервенции за сметка на увеличение броя на пожарите без материални загуби (обуславя се най-вече от климатичните промени през тези периоди);
Процентното систематизиране на пожарите със загуби по браншове е стабилно – максимален е този в бранш жилищно стопанство, следван от превоз и селско стопанство;
Броят на пожарите в бранш сметосъбиране (контейнери за боклук в регионалния град) доста намалява;
Проявената немарливост при боравене с открит огън и късото съединяване са причина за пораждане на близо 60 % от пожарите - устойчива наклонност през годините;
Почти 65 % от произшествията пораждат в региона, обслужван от РСПБЗН – Видин (териториите на общините Видин, Брегово и Ново село).
Служителите, осъществяващи държавен противопожарен надзор за обезпечаване на пожарната сигурност на обектите в употреба, през 2017 година са направили:
42 сложни инспекции на обекти;
314 контролни инспекции на обекти и 515 на строежи;
827 тематични инспекции на обекти.
За привеждане на обектите в сходство с противопожарните правила и пожарната сигурност били връчени 64 разпоредби, направено е и едно наставление в заповедна книга на градеж. Общият брой на предписаните мероприятия е 122. Две уведомителни писма били изпратени до ръководители на ведомства, държавни органи и организации за установени нарушавания на пожарната сигурност в обекти. Съвместно с други институции и структури на Министерство на вътрешните работи били осъществени 58 инспекции на обекти. По сигнали на жители инспекциите са били седем. За нарушавания на разпоредбите и нормите за пожарна сигурност и несъблюдение на предписаните мероприятия в избраните периоди са приложени 51 административно-наказателни ограничения и три насилствени административни ограничения.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР