През 2017 г. се наблюдава намаление с около 29% на

...
През 2017 г. се наблюдава намаление с около 29% на
Коментари Харесай

Валентин Радев: Кражбите на коли са намалели с 1/3


През 2017 година се следи понижение с към 29% на записаните похищения по отношение на моторни транспортни средства, съпоставено с 2016 година Това декларира вътрешният министър Валентин Радев в отговор на депутатски въпрос за разкриваемостта на похищенията на МПС, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Разкриваемостта е 13.68%, против 9.81% за 2016 година, или нарастване с към 4 процентни пункта.

От тях, регистрирани са 2023 незаконни отнемания на моторни транспортни средства (ПЗО на МПС), против 2820 за 2016 година, или понижение с към 28%, както и нарастване на разкриваемостта с към 3 процентни пункта - разкрити 248, по отношение на 254 за 2016 година, написа в отговора си министърът.

Става ясно, че най-вече незаконни отнемания на моторни транспортни средства се записват в огромните градове - София, Варна, Бургас, Пловдив и други, както и в най-посещаваните морски и планински курорти, по време на дейните туристически сезони. Активният престъпен контингент, целогодишно гастролира и реализира незаконните си планове в най-оживените места в страната.

В последните няколко години се вижда наклонност да се прави незаконно лишаване на все по-скъпи коли от първокласни марки, акцентира Радев. Като изброява, че през 2017 година незаконни отнемания на моторни транспортни средства, по производители, се подреждат: марката „ Мерцедес" (най-много откраднати автомобили), следвани от „ Фолксваген груп" (концерн, в който са обединени „ Ауди", „ Фолксваген", „ Порше" „ Шкода", „ Сеат" и др.), „ БМВ" и други

Според ценовия диапазон на отнетия автомобил се дефинира и предназначението му - най-скъпите се преправят (с нов номер на рама и двигател), пререгистрират се и се вкарват още веднъж в послание за експорт или на вътрешния пазар. По-евтините коли се продават на трети лица, които от своя страна ги разкомплектоват и продават за аварийни авточасти.

С цел откриване и документиране на този тип незаконна активност, Министерство на вътрешните работи прави разбор на незаконната конюнктура и се ускорява превантивната активност в проблематичните райони. Осъществяват се инспекции в автоморги и противозаконни депа за разкомплектоване на коли. Ежегодно се провеждат и организират курсове, за повишение качеството на работа, както на оперативния, по този начин и на експертния състав в Министерството на вътрешните работи. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР