През 2017 г. президентът на САЩ шокира западните съюзници на

...
През 2017 г. президентът на САЩ шокира западните съюзници на
Коментари Харесай

Америка може да се върна на Г-7, но съмненията на съюзниците относно демокрацията в САЩ остават

През 2017 година президентът на Съединени американски щати шокира западните съдружници на Вашингтон по време на първото си европейско пътешестване, като им се скара, че не заплащат " справедливия си дял " за защитата, като физически избута един министър-председател, а различен водач стисна до болежка при обществено здрависване.

След четири бурни години за трансатлантическите връзки при Доналд Тръмп, думите на другарство и обещанието на неговия правоприемник от Демократическата партия Джо Байдън, че " Америка се завръща ", до момента в който се среща със западни съдружници тази и идната седмица, са добре пристигнало облекчение.

Но те не са задоволителни, настояват дипломати и външнополитически специалисти, представени от " Ройтерс ".

Байдън се сблъсква с продължителни подозрения по отношение на надеждността на Америка като сътрудник. Лидерите от Групата на седемте напреднали стопански системи, НАТО и Европейския съюз са обезпокоени от махалото на американската политика още веднъж да се люлеят и търсят съответни дейности, а не думи след шока от годините на Тръмп.

" Това междурегион ли е сред Тръмп 1.0 и Тръмп 2.0? Никой не знае ", сподели Дейвид О`Съливан, някогашен дипломат на Европейския съюз във Вашингтон. " Мисля, че множеството хора са на мнение, че би трябвало да се възползваме от опцията с тази администрация да укрепим връзките и да се надяваме, че това може да оцелее след междинните интервали и 2024 година "

Европейските водачи са оптимистично настроени обществено, приветствайки оцеляването на многостранността, само че техните подозрения надвишават белезите от годините на Тръмп. Външната политика на администрацията на Байдън изпраща смесени сигнали, белязани от някои неверни стъпки и неустановеност по основни политически области като Китай, с помощта на продължителни прегледи, споделиха някогашни американски чиновници и дипломатически източници.

" Партньорите на Америка към момента се разклащат от случилото се по времето на Тръмп ", сподели Хари Бродман, някогашен върховен американски чиновник и ръководещ шеф в Berkeley Research Group. " Но някои от известията на Байдън също са разединени. "

Само шепа съответни интернационалните политики се появиха съвсем пет месеца от встъпването в служба, до момента в който решенията на Байдън да упорства за наредбите " Купете Америка ", върна отвод от права на интелектуална благосъстоятелност в Световната комерсиална организация с малко съвещания с други членове и дефинира нападателен график за евакуиране от Афганистан имат обезпокоени съдружници.

Байдън сподели, че всички американски войски ще изоставен Афганистан до 11 септември, основна дата, отбелязваща началото на най-дългата война в Америка преди две десетилетия. Американски чиновници обявиха, че ще завършат изтеглянето преди този момент.

Хронологичният график изпрати съдружници да се борят, с цел да се оправят, споделиха няколко западни дипломати и прибавиха, че виждат този ход като предопределен за вътрешна консумация.

И Байдън, и неговият топ посланик, държавният секретар Антъни Блинкен, неведнъж са заявявали, че външната политика на Съединени американски щати преди всичко би трябвало да е от изгода за междинната класа на Америка.

За доста европейски държавни управления това звучи като евфемизъм за девиза на Тръмп " Америка преди всичко ". " Америка първо ще остане, без подозрение ", сподели един западен дипломатически източник.

Висш европейски посланик сподели, че най-важният фактор още веднъж е да има с кого да работи във Вашингтон: " След последните четири години това в действителност има значение ".

Много специалисти споделят, че главната грижа за доста задгранични съдружници е фундаментална - вярата им в американската народна власт е разтърсена.

Тръмп месеци наред разпространяваше погрешни изказвания, че е спечелил изборите на 3 ноември и на 6 януари насърчи своите последователи да маршируват до Капитолия на Съединени американски щати, до момента в който депутатите удостоверяват успеха на Байдън.

Бунтът, довел до евакуацията на постройката и пет смъртни случая, зашемети международните водачи.

Джейми Ший, някогашен върховен чиновник на НАТО, който сега е в мозъчния концерн " Приятели на Европа " в Брюксел, съобщи пред Ройтерс, че е угрижен, че идващият президент на Съединени американски щати може да бъде различен водач в жанр Тръмп.

" Така че аз имам вяра, че имаме четири години, " сподели той, " имаме стеснен интервал от време с тази проевропейска администрация, с цел да затвърдим солидно трансатлантическо партньорство за стопанска система и сигурност. "

Демократическата партия на Байдън работи с болшинство в Конгреса на Съединени американски щати, което затруднява приемането на законодателство и нулирането на интернационалните цели. Републиканската партия се сплоти към опълчването на неговия дневен ред.

В знаково съглашение министрите на финансите от G7 се съгласиха с проекта на министъра на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелен да преследва световна минимална данъчна ставка от най-малко 15% и да разреши на страните да таксуват към 100 огромни компании с висока облага. Най-добрите сенатски републиканци неотложно отхвърлиха договорката.

" Това демонстрира компликацията да се реализира нещо в подобен разграничен конгрес ", сподели един дипломатически източник.

Докато хората в 12 европейски и азиатски страни към момента виждат Съединени американски щати като " ненапълно благонадежден " сътрудник, изследване на Pew Research Center, оповестено в четвъртък, откри, че малко на брой имат вяра, че американската народна власт в настоящето си положение дава добър образец за демократични полезности.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР