През 2017 г. президентът на САЩ шокира западните съюзници на

През 2017 г. президентът на САЩ шокира западните съюзници на ...

Америка може да се върна на Г-7, но съмненията на съюзниците относно демокрацията в САЩ остават


През 2017 г. президентът на САЩ шокира западните съюзници на Вашингтон по време на първото си европейско пътуване, като им се скара, че не плащат "справедливия си дял" за отбраната, като физически избута един министър-председател, а друг лидер стисна до болка при публично ръкостискане.

След четири бурни години за трансатлантическите отношения при Доналд Тръмп, думите на приятелство и обещанието на неговия наследник от Демократическата партия Джо Байдън, че "Америка се завръща", докато се среща със западни съюзници тази и следващата седмица, са добре дошло облекчение.

Но те не са достатъчни, твърдят дипломати и външнополитически експерти, цитирани от "Ройтерс".

Байдън се сблъсква с продължителни съмнения относно надеждността на Америка като партньор. Лидерите от Групата на седемте напреднали икономики, НАТО и Европейския съюз са притеснени от махалото на американската политика отново да се люлеят и търсят конкретни действия, а не думи след шока от годините на Тръмп.

"Това междурегион ли е между Тръмп 1.0 и Тръмп 2.0? Никой не знае", каза Дейвид О`Съливан, бивш посланик на Европейския съюз във Вашингтон. "Мисля, че повечето хора са на мнение, че трябва да се възползваме от възможността с тази администрация да укрепим отношенията и да се надяваме, че това може да оцелее след междинните периоди и 2024 г."

Европейските лидери са оптимистично настроени публично, приветствайки оцеляването на многостранността, но техните съмнения надхвърлят белезите от годините на Тръмп. Външната политика на администрацията на Байдън изпраща смесени сигнали, белязани от някои грешни стъпки и несигурност по ключови политически области като Китай, благодарение на продължителни прегледи, казаха бивши американски служители и дипломатически източници.

"Партньорите на Америка все още се разклащат от случилото се по времето на Тръмп", каза Хари Бродман, бивш висш американски служител и управляващ директор в Berkeley Research Group. "Но някои от съобщенията на Байдън също са разединени."

Само шепа конкретни международни политики се появиха почти пет месеца от встъпването в длъжност, докато решенията на Байдън да настоява за разпоредбите "Купете Америка", върна отказ от права на интелектуална собственост в Световната търговска организация с малко консултации с други членове и определи агресивен график за изтегляне от Афганистан имат обезпокоени съюзници.

Байдън каза, че всички американски войски ще напуснат Афганистан до 11 септември, ключова дата, отбелязваща началото на най-дългата война в Америка преди две десетилетия. Американски служители заявиха, че ще завършат изтеглянето преди това.

Хронологичният график изпрати съюзници да се борят, за да се справят, казаха няколко западни дипломати и добавиха, че виждат този ход като предназначен за вътрешна консумация.

И Байдън, и неговият топ дипломат, държавният секретар Антъни Блинкен, многократно са заявявали, че външната политика на САЩ на първо място трябва да е от полза за средната класа на Америка.

За много европейски правителства това звучи като евфемизъм за девиза на Тръмп "Америка на първо място". "Америка първо ще остане, без съмнение", каза един западен дипломатически източник.

Висш европейски дипломат каза, че най-важният фактор отново е да има с кого да работи във Вашингтон: "След последните четири години това наистина има значение".

Много експерти казват, че основната грижа за много чуждестранни съюзници е фундаментална - вярата им в американската демокрация е разклатена.

Тръмп месеци наред разпространяваше неверни твърдения, че е спечелил изборите на 3 ноември и на 6 януари насърчи своите привърженици да маршируват до Капитолия на САЩ, докато депутатите потвърждават победата на Байдън.

Бунтът, довел до евакуацията на сградата и пет смъртни случая, зашемети световните лидери.

Джейми Ший, бивш висш служител на НАТО, който в момента е в мозъчния тръст "Приятели на Европа" в Брюксел, заяви пред Ройтерс, че е загрижен, че следващият президент на САЩ може да бъде друг лидер в стил Тръмп.

"Така че аз вярвам, че имаме четири години," каза той, "имаме ограничен период от време с тази проевропейска администрация, за да затвърдим солидно трансатлантическо партньорство за икономика и сигурност."

Демократическата партия на Байдън действа с мнозинство в Конгреса на САЩ, което затруднява приемането на законодателство и нулирането на международните цели. Републиканската партия се обедини около противопоставянето на неговия дневен ред.

В знаково споразумение министрите на финансите от G7 се съгласиха с плана на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелен да преследва глобална минимална данъчна ставка от поне 15% и да позволи на държавите да облагат около 100 големи компании с висока печалба. Най-добрите сенатски републиканци незабавно отхвърлиха сделката.

"Това показва трудността да се постигне нещо в такъв разделен конгрес", каза един дипломатически източник.

Докато хората в 12 европейски и азиатски държави все още виждат САЩ като "донякъде надежден" партньор, проучване на Pew Research Center, публикувано в четвъртък, установи, че малцина вярват, че американската демокрация в сегашното си състояние дава добър пример за демократични ценности.

Източник: news.bg