През 2017 г. повече българи са взимали потребителски кредити за

...
През 2017 г. повече българи са взимали потребителски кредити за
Коментари Харесай

Повече хора взимат заеми за покупка на автомобили и къщи, сочат данните на "Райфайзенбанк"

През 2017 година повече българи са взимали потребителски заеми за покупка на автомобил, а са намалели тези, които влизат в дълг, с цел да ремонтират дома. Това демонстрират данни на " Райфайзенбанк България ". Според тях хората могат да си разрешат малко повече от най-наложителното, разяснява пред публицисти Ани Ангелова, шеф " Банкиране на дребно ".

През 2016 година 64% от клиентите на институцията са теглили заем за ремонт на дома до момента в който година по-късно с това предопределение са към този момент 40% от отпуснатите заеми. В същото време за година от 5% на 13% се повишава делът на заемите за покупка на автомобил. Заради ниските лихви пък се е удвоил делът на потребителите, които рефинансират остарели отговорности - от 11% на 25%. За обзавеждане и техника се взимат 13% от заемите при 10% година по-рано.

Средният размер на потребителския заем остава неизменен на годишна база - 15 хиляди лева, само че изплащането му към този момент е за 7, а не за 6 години, междинният размер на вноската пада от 260 лева на 225 лева месечно. Последното се дължи на спада на лихвите.

През изтеклата година междинната сума на вземаните ипотечни заеми е повишена от 94 хиляди на 106 хиляди лева като желаната валута остава левът. Лека смяна има в вида парцели, които се финансират с такива заеми. През 2016 година 94% от заемите са били за жилища, а година по-късно спадат на 92%. За сметка на това повече хора са купили къщи - от 6 на 8% е повишен делът на заемите за тях. Увеличават се покупките на монолитно строителство, а спадат тези на панелни и ЕПК жилища.

Лека смяна има в облика на междинния кредитополучател на банката. Той е мъж на 38 година (37 година през 2016 г.), има едно дете (две деца година по-рано), междинен приход от 1700 лева при 1300 лева през 2016 година и работи към този момент освен в ИТ сферата, само че може да е икономист или инженер.

За изтеклата година " Райфайзенбак България " регистрира облага след налози от 134.5 млн. лева и 8% растеж на кредитния портфейл до 4.36 милиарда лева Специално при кредитирането на семействата се регистрира 11% растеж.

Прогнозата на банката е, че безработицата в България през тази година ще спадне до 5.7%, а инфлацията ще се повиши до приблизително 2.6%.

От тази година български стартъпи ще могат да вземат участие в състезанието на банката като спечелилият ще завоюва 5 хиляди евро. Те могат да бъдат в няколко сфери, имащи отношение към активността на банките - разбори на кредитополучателите, технологии, свързани с персоналните данни, корпоративно банкиране, капиталови технологии, клон на бъдещето, отворено банкиране. Кандидатстването ще бъде сред април и юни. Конкурсът е в границите на акселератора на " Райфайзен банк интернешънъл " - Elevator Lab. Тази година за пръв път се одобряват претенденти на национално равнище, само че и през миналата е имало 8 плана от България.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР