През 2017 г. линията на бедност в област Шумен е

...
През 2017 г. линията на бедност в област Шумен е
Коментари Харесай

Коя област тъне в най-голяма мизерия?

През 2017 година линията на беднотия в област Шумен е 296,6 лева средномесечно на разположение от домакинство, при 351,1 лева за страната. При този размер на линията, под прага на беднотия са били 45,2 хиляди лица или 25,8% от популацията в региона, при 23,4% за страната. Това оповестиха от Отдел „ Статистически проучвания “- Шумен.

С най-голям условен дял на бедните измежду 28-те области в страната е област Кърджали - 29,1%, следвана от областите Сливен - 28,2% и Шумен. Системата за обществена отбрана има значително значение за съкращаване на бедността.

Данните от проучването през 2017 година демонстрират, че в случай че в приходите на семействата се включат приходите от пенсии, само че се изключат останалите обществени прехвърляния - компенсации за безработица, краткотрайна нетрудоспособност, бременност и майчинство, обществени помощи, включително за отопление, на инвалиди и други, нивото на беднотия в област Шумен се покачва от 25,8 до 33,5%, или със 7,7 процентни пункта.

Оценките на бедността според от вида на семейството демонстрират, че бедността е съсредоточена измежду възрастните едночленни семейства, самотните родители с деца, както и измежду семейства с три и повече деца.

Област Шумен заема 19-о място по мярка на линията на беднотия средномесечно на разположение. В област Шумен през 2017 година 37.3% от популацията живее в тежки материални ограничения (ограничения в 4 от изследваните 9 показателя), при 30.0% приблизително за страната. В двадесет области процентът е по-нисък от този в област Шумен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР